Groot-Brittannië heeft eerste brug van gerecycleerd plastic

In Groot-Brittannië is een brug gebouwd uit gerecycleerd plastic. De brug is sterk genoeg om voertuigen te dragen. Voor de 27 meter lange brug was 50 ton gerecycleerd plastic nodig.

Gerecycleerd plastic wordt al lang niet meer alleen voor nieuwe flessen of boodschappentasjes gebruikt. Dat er een waaier van mogelijkheden is, bewijst thermoplastic, een materiaal dat stevig genoeg is om voor bruggen gebruikt te worden.

De brug bij het dorpje Easter Dawyck over de rivier de Tweed is de eerste plastic brug buiten de Verenigde Staten. Ze heeft wel de langste afzonderlijke segmenten ter wereld: 9 meter per stuk, en stevig genoeg om een vrachtwagen van 44 ton te dragen. De segmenten werden op voorhand gebouw en in amper vier dagen geassembleerd.

Drijvende kracht achter het project is een samenwerkingsverband met onder meer de School of Engineering van de universiteit van Cardiff, de Rutgers Universiteit en startup Vertech Limited.

Geen roest

Een plastic brug heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van een metalen constructie: in de eerste plaats de recyclage van tonnen plastic, maar ze is ook goedkoper en de assemblage verloopt sneller. Bovendien kan plastic niet roesten, hoeft het niet geverfd te worden en vergt het geen periodiek onderhoud.

Vertech hoopt dat het proces ook elders in Europa opgang maakt en dat zo een veel plastic afval een nieuwe functie kan krijgen. De firma denkt niet alleen aan wegenbouw, maar wil het plastic ook verwerken tot plaatmateriaal als alternatief voor MDF of laminaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.