Groeiend protest tegen uitvoer van Mauritiaanse labo-apen

Mauritius voert tot tienduizend makaken per jaar uit als proefdieren voor voor labo-onderzoek. De overheid en plaatselijke milieuorganisaties wijzen op economische en ecologische voordelen van de export, maar het protest van dierenrechtenorganisaties groeit.
De uitvoer van de apen voor wetenschappelijk onderzoek naar de Verenigde Staten, Japan en het Verenigd Koninkrijk levert Mauritius exportinkomsten en een duizendtal banen op. Europese dierenrechtenorganisaties vinden de handel onethisch en roepen toeristen op om het eiland te boycotten.   Lokale milieuorganisaties hebben een andere kijk op de zaak. Volgens de Mauritian Wildlife Foundation (MWF) zijn de apen, die in de 16e of 17e eeuw op het eiland werden ingevoerd, erg schadelijk voor het ecosysteem. Ze eten vogeleieren, doden vogels en kuikens en vormen een bedreiging voor lokale plantensoorten.
“Bedreigde diersoorten zoals de Roze Mauritiusduif, de Mauritiusparkiet en zelfs de Mauritiustorenvalk zijn regelmatig slachtoffer van de makaken,” vertelt Vikash Tattayah van het MWF. “Hun impact op de wouden is rampzalig.” De vangst en export van de apen is volgens hem nodig voor het ecosysteem en de inheemse soorten. “We investeren veel middelen in het herstel van de inheemse vogelsoorten,” vertelt hij. “Het is erg frustrerend om telkens vast te stellen dat de nesten of jonge vogels vernield zijn door apen of ratten.” De milieubeschermers krijgen de steun van lokale boeren, die door de apen twintig procent van hun oogst verliezen.  De overheid heft een taks van zeventig dollar per uitgevoerd dier en gebruikt dat geld voor een Fonds voor Nationale Parken en Natuurbehoud, dat specifiek tot doel heeft de endemische fauna en flora te herstellen. De apen worden gevangen in het wild en vervolgens opgevangen in een kweekcentrum, waar ze gecontroleerd worden op ziektes zoals tuberculose.
Voor ze zich mogen voortplanten worden ze schoongemaakt, gevoed en een tijdje in quarantaine gehouden. Acht tot twaalf maanden later worden die eerste jonge aapjes geboren, die twee jaar later na de nodige controles worden geëxporteerd. Een volwassen dier kan drieduizend dollar opbrengen.
Volgens minister van Landbouw Boolell levert de hele industrie rond de vangst, kweek en export vorig jaar meer dan twintig miljoen dollar op. De minister benadrukt dat de export enkel wordt toegestaan omdat die werk en inkomsten oplevert: “We behouden het recht om de praktijk te verbieden als we niet tevreden zijn met het geplande gebruik van de apen.”   Het protest tegen de uitvoer van de makaken groeit. De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA vroeg in augustus in een brief aan de eerste minister om de export stop te zetten. Volgens de organisatie zijn makaken bijzonder intelligente en gevoelige dieren, die in de Amerikaanse laboratoria zwaar fysiek en psychologisch lijden.
“Ze worden in kooien gehouden, zonder frisse lucht, zonlicht, bewegingsruimte, gezelschap van andere apen of alles wat het leven de moeite maakt,” aldus de brief. “De dieren lijden in hoge mate aan stress, verveling en angst”. PETA argumenteert dat proeven op dieren de wetenschap niet verder helpen. “Na tientallen jaren onderzoek op dieren hebben we nog steeds geen geneesmiddel tegen aids, kanker, Alzheimer of Parkinson”. Europese dierenrechtenactivisten roepen intussen toeristen op om de druk op de regering op te voeren door Mauritius te boycotten als vakantiebestemming.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.