Goedkope sensor voorkomt bedorven fruit

Wetenschappers hebben een goedkope sensor ontwikkeld die kan meten hoe rijp fruit precies is. Momenteel wordt ongeveer 10 procent van alle fruit rot weggegooid. De nieuwe chip kan daar wat aan verhelpen.

Het principe is eenvoudig: een goedkope sensor meet de hoeveelheid etheen, de stof die de rijping in vruchten stimuleert. De onderzoekers testten hun sensoren op verschillende types fruit, zoals bananen, avocado’s, appels, peren en sinaasappelen.

Het idee is afkomstig van Timothy Swager, hoogleraar Chemie aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology, en wordt beschreven in het tijdschrift Angewandte Chemie. Het kan een belangrijk middel zijn om de verspilling van fruit te verminderen, want in de VS alleen al verliezen supermarkten ongeveer een tiende van hun groenten en fruit aan rotting.

“Als we apparatuur kunnen bouwen die een preciezer beheer mogelijk maakt, kunnen we de verliezen met een derde verminderen”, zegt Swager, die al gelijkaardige sensors ontwierp om chemische of biologische wapens op te sporen. De fruitsensoren zijn maar een eerste stap. Swager wil op termijn ook sensoren die schimmels of bacteriegroei kunnen opsporen.

Goedkoop

Er bestaan al sensoren voor de rijpheid van fruit, maar die zijn duur en omslachtig en worden daardoor enkel in grote distributiecentra gebruikt. De nieuwe sensoren zijn veel kleiner en goedkoper, waardoor ze ingebouwd kunnen worden in fruitkisten. Het personeel van een supermarktketen of distributiecentrum kan die informatie dan uitlezen met een handscanner.

Als de chip gecombineerd wordt met een zogenaamde RFID-chip, een zendertje dat informatie via radiogolven doorgeeft, moet het hele systeem ongeveer een dollar per stuk kosten. “Het kan allemaal gebouwd worden met erg goedkope onderdelen, en het heeft bijna geen stroom nodig”, zegt Swager.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.