Ggo's: droom of nachtmerrie?

Voer voor debat

Na de aardappelproef van Wetteren, precies een jaar geleden, komt er binnenkort een experiment met genetisch gewijzigde maïs. Genetische modificatie in de landbouw ligt gevoelig, dat bleek al uit de actie bij het aardappelveld vorig jaar. Ook in de EU leeft het debat. Om de discussie te stofferen, schreef EU-parlementslid voor Groen, Bart Staes, samen met Barbara Redant en Hans Van Scharen het boek ‘Ggo’s: droom of nachtmerrie?’ dat op 26 april aan de pers werd voorgesteld.

Bedoeling van de maïsproef is om door genetisch gemodificeerde organismen (ggo)in de maïs langere maïsplanten te verkrijgen zodat er meer per hectare kunnen groeien en zo het rendement verhoogd kan worden. Genetische modificatie in onze voedingsgewassen ligt gevoelig. Niet alleen in Vlaanderen wordt erover gediscussieerd. Vorig jaar stelde EU-commissaris voor landbouw, Dacian Ciolos, een richtlijn voor waardoor een land of een regio meer autonomie zou krijgen om ggo’s op zijn grondgebied al dan niet te verbieden. Het debat ten gronde hierover zal dit najaar gevoerd worden.

Het boek van Staes is opgesteld rond de hoofdauteur en twee fictieve personages, een milieu-activist en een bio-ingenieur, die een tocht maken door het West-Vlaamse Heuvelland. Ze ontmoeten landbouwers, imkers, actievoerders en restauranthouders en voeren onder elkaar discussies op basis van wat ze om zich heen waarnemen. Deze setting heeft iets gekunsteld, maar het is een manier om de technisch en juridisch ingewikkelde thematiek beter verteerbaar te maken en om de lezer aan te zetten een eigen mening hierover te vormen. De auteurs zijn erin geslaagd in een vrij beknopt werk (135 pag.) de verschillende instanties en aspecten die hierbij om de hoek komen kijken, aan bod te laten komen: zaadveredeling en autonomie van de boeren, fundamenteel onderzoek en de vraag naar de onafhankelijkheid hiervan, ggo’s en het milieu, wat wil de consument. 
Zoals filosoof Lieven De Cauter zei bij de presentatie van het boek: ‘dit boek gaat over de kern van de ggo-zaak: de privatisering, patentering en monopolisering van het zaaigoed, tegenover het verdedigen van de planetaire commons, het gemeengoed van de mensheid.’ Vraag is hebben we ggo’s misschien nodig in het licht van de klimaatopwarming en de groeiende wereldbevolking, zoals de voorstanders vaak beweren? 

De nachtmerrie voor de auteurs is alleszins een landbouw- en voedselsysteem dat volledig gemonopoliseerd is door de agro-business, waarbij het voor de boeren niet langer mogelijk is hun autonomie te behouden. De droom is een meer holistisch landbouwmodel, gebaseerd op de agro-ecologische principes.

Het boek zet zeker aan tot nadenken. Om het debat open te voeren en de complexiteit van het onderwerp aan bod te laten komen, werd samen met het boek ook de website gelanceerd, waar voor- en tegenstanders hun visie kunnen meegeven. 

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.