Gezocht: vee zonder methaanuitstoot

Op de Riswick-boerderij, vlakbij de grens met Nederland, willen wetenschappers van de Universiteit van Bonn op zoek gaan naar koeien die minder co2 uitstoten.
In juni start een onderzoeksproject dat de vorming van methaan en andere gassen in het dierlijke verteringsstelsel onderzoekt. Koeien zijn een natuurlijk systeem van biogasproductie. De vertering van hun voedsel gebeurt door micro-organismen onder anaërobe omstandigheden, dus zonder zuurstof. Daarbij komen een aantal gassen vrij zoals het broeikasgas methaan.

Koeien laten gemiddeld om de veertig seconden een boer en kunnen zo tot 230 liter methaan per dag uitstoten. “Wat betreft broeikasgassen, is methaan belangrijker dan co2”, zegt Wolfgang Buescher, professor Dierstudies aan de Universiteit van Bonn en directeur van het Riswick Project.

Wetenschappers schatten dat methaan de atmosfeer ongeveer 23 keer zoveel opwarmt als co2. Volgens de officiële cijfers stoten de vier miljoen melkkoeien in Duitsland samen zo’n 450.000 ton methaan uit, goed voor meer dan 2 procent van de totale Duitse uitstoot van broeikasgassen.

Op de Riswick-boerderij zullen 144 koeien onder strikt gecontroleerde omstandigheden gehouden worden. Hun voedsel wordt strik gecontroleerd en hun uitstoot van ammoniak, methaan en co2 worden gemeten.

Maïs



Volgens Buescher is uit vorige experimenten al gebleken dat variaties in de voeding de uitstoot van broeikasgassen naar beneden kan halen. Zo stootten koeien die maïs aten in plaats van gras minder methaan uit. Er wordt ook gedacht aan de introductie van visolie of look in het dieet van koeien.

“We schatten dat we via het dieet de uitstoot tot 40 procent kunnen beperken”, zegt Buescher. Volgens de Voedsel- en Landbouwoganisatie FAO is vee wereldwijd goed voor 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan bijvoorbeeld de transportsector. Het gaat daarbij om de hele uitstoot die met vee te maken heeft, dus ook van bijvoorbeeld ontbossing om grasland vrij te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.