Geweld in de Casamance laait weer op

Bij gevechten tussen het Senegalese regeringsleger en de onafhankelijkheidsbeweging MFDC zijn zondag vijf soldaten gewond geraakt en één soldaat gedood. Sinds eind vorig jaar is de dertig jaar oude strijd weer opgelaaid.
De Casamance is een Senegalese regio die grotendeels gescheiden wordt van de rest van het land door buurland Gambia. De regio, genoemd naar de rivier die het gebied doorkruist, heeft sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk altijd al een sterk verlangen naar onafhankelijkheid van Senegal gehad.
Het huidige gewapende conflict begon op 26 december 1982 toen een betoging die onafhankelijkheid eiste brutaal onderdrukt werd en tientallen betogers in de gevangenis belandden.
Het MFDC (le Mouvement des forces démocratiques de Casamance) bestond al sinds 1947, maar pas na het voorval in 1982 begon ze zich gewapenderhand te manifesteren.
Volgens schattingen zou de MFDC over een vierduizendtal strijders beschikken. De laatste jaren zijn er echter scheuringen gekomen in de beweging en komen onderlinge confrontaties vaak voor. Mede daardoor is het in 2004 getekende vredesverdrag, na een periode van relatief goede opvolging, dode letter gebleven.

Hernieuwd geweld


Sinds september is het conflict weer opgelaaid. In oktober kreeg het leger de zwaarste slag tot nu toe toegediend. Zes militairen werden gedood toen een patrouille bestookt werd met raketten. De voorbije week was echter ook een zwarte week voor het Senegalese leger. Het MFDC doodde in totaal drie soldaten en verwondde er vijf.
Het leger van haar kant heeft vorige donderdag rebellenkampen in de buurt van de stad Ziguinchor, de grootste stad in het zuiden van Senegal, gebombardeerd. Een militaire bron vertelde aan het persagentschap AFP dat er gebruik gemaakt werd van ‘kannonen met een groot kaliber’ en een helikopter.
Volgens die bron ging het om een operatie om de kampen van de MFDC te ontmantelen. De acties van het regeringsleger kwamen er nadat de dag voordien twee militaire leiders van de beweging opgepakt waren.

Burgers zijn slachtoffer


Zoals zo vaak zijn de burgers het grootste slachtoffer van de gevechten. Volgens de lokale ngo Apran (Association pour la promotion rurale de l’arrondissement de Nyassia) waren er in 2009 in Ziguinchor meer dan tienduizend vluchtelingen.
Het aantal rechtstreekse doden door de gevechten is niet gedocumenteerd, maar meer dan 750 mensen zijn het slachtoffer geworden van antipersoonsmijnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.