'Gerecupereerde' fabrieken zijn een succesverhaal

De arbeiders van de wolwasserij Lavalan in het zuiden van Buenos Aires stonden eind 2002 zo goed als op straat. Toen de eigenaars weigerden de waterrekening te betalen, namen de werknemers zelf het roer in handen en werd het bedrijf een coöperatie. Sindsdien werken de zestig werknemers opnieuw acht uur in plaats van veertien uur per dag en verdienen ze drie keer zoveel. In heel Argentinië zijn 130 bedrijven in de metaal-, textiel-, papier- en voedingssector op die manier ‘gerecupereerd’ door het werkvolk.






Zo’n 10.000 arbeiders maken deel uit van coöperaties die zich hebben verenigd in de Nationale Vereniging van Gerecupereerde Fabrieken (MNFR). Ze verdienen per maand gemiddeld 350 dollar en betalen zichzelf een eindejaarspremie uit. De beslissingen worden collectief genomen en inmenging of kapitaal van buiten uit geweerd.

De oprichter van de MNFR is advocaat Luis Caro. Caro won in 2000 een rechtszaak van arbeiders van een metaalfabriek tegen de eigenaars. De fabriek werd onteigend en in handen gegeven van de arbeiders, die samen de coöperatie ‘Eenheid en kracht’oprichtten. De laatste overwinning van de MNFR dateert van 29 december 2003. 59 arbeiders van een failliete textielfabriek kregen van de rechter de toelating om de machines in eigen beheer te laten draaien zonder daarvoor een vergoeding te betalen.

Caro’s beweging stuit op heel wat weerstand, onder meer van vakbonden die vrezen aan invloed te verliezen. Ook banken en advocatenkantoren zien een bedrijf liever failliet gaan dan veranderen in een coöperatie, omdat ze daar veel aan verdienen, aldus Caro. Arbeiders in heel het land bewijzen dat duizenden jobs kunnen worden gered in een systeem dat is gebaseerd op solidariteit en wederzijdse afhankelijkheid, zo luidt het.

De coöperaties kunnen op de belangstelling rekenen van academici en politici, inclusief de nieuwe Argentijnse president Nestor Kirchner. Die opende in december een kredietlijn van twee miljoen dollar om gerecupereerde bedrijven te helpen rendabeler te worden. De coöperatieve genootschappen kunnen tot 65.000 dollar lenen tegen een jaarlijkse interest van zeven procent.

De regering Kirchner overweegt ook een wijziging van de wet op faillissementen, zodat arbeiders na een failliet gemakkelijker de machines kunnen overnemen en kredieten ontvangen. Het stadsbestuur van Buenos Aires heeft ingestemd met fiscale vrijstellingen voor de coöperaties en geeft hun de toelating de merknaam van het oude bedrijf te blijven gebruiken.

Het is van essentieel belang dat het juridische vacuüm over dit soort van operaties verdwijnt, meent Caro, In heel het land liggen 5.000 fabrieken stil die door de arbeiders zouden kunnen worden overgenomen.

http://www.fabricasrecuperadas.org.ar

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.