Geëmigreerde kinderen zorgen voor Aquilina’s pensioen

De Dominicaanse Aquilina de la Paz Reyes prijst zich op 70-jarige leeftijd gelukkig. Haar vijf kinderen emigreerden allemaal naar Spanje en sturen haar elke maand geld om van te leven. “Ik heb niets meer te wensen.”
“Vroeger moest ik op het land werken en tomaten plukken om mijn kinderen te kunnen opvoeden”, zegt ze. “Nu zorgen ze voor mij, ze zijn mijn spaarrekening.”

De la Paz Reyes woont in Vicente Noble, een plattelandsstad 200 kilometer ten zuidwesten van Santo Domingo, de Dominicaanse hoofdstad. De bevolking leefde er traditioneel van het verbouwen van bananen, tomaten en andere gewassen. Maar de laatste tien jaar draait de economie vooral op geld dat emigranten naar huis sturen.

Ongeveer 13.000 mensen vertrokken sinds 1990 uit Vicente Noble naar Spanje. Drie van de vijf waren vrouwen, blijkt uit een recent verschenen studie van de Verenigde Naties (VN).

“Het geld dat deze vrouwen naar huis sturen heeft de economische activiteit in de stad veranderd”, zegt María Altagracia Suera, die zich bezighoudt met sociale ontwikkeling. Terwijl we door de straten van Vicente Noble rijden, wijst ze cementen huizen aan die werden gebouwd met geld van emigranten. Vroeger stonden er vrijwel alleen huizen die bedekt waren met palmbladeren of daken hadden van hout of metaalplaten.

“Ik vermoed dat het meeste geld dat hier besteed wordt van overzee komt”, zegt Suera. In 2005 stuurden emigranten 2,1 miljard euro naar huis. Daarvan kwam 59 procent uit de Verenigde Staten, 30 procent uit Spanje en 9 procent uit Puerto Rico.

“Alleen een moeder kan zich voorstellen hoe het is om zonder de kinderen te moeten leven”, zegt De la Paz Reyes. “Maar mijn leven zou veel zwaarder zijn als de kinderen geen geld stuurden.” Anoris, haar oudste dochter, vertrok als eerste naar Spanje. Ze hielp daar later haar twee zussen en twee broers hun weg te vinden. De la Paz Reyes zorgde een aantal jaren voor zes kleinkinderen, totdat haar kinderen in den vreemde zover orde op zaken hadden gesteld dat de kinderen konden overkomen.

Veel vrouwelijke emigranten werken in het buitenland in de huishouding. Van alle Latijns-Amerikaanse emigranten doet 60 procent dat, blijkt uit het rapport ‘State of the World Population 2006 van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA). In Spanje werkt 70 procent van de immigranten in de huishouding.

Het geld van emigranten draagt voor bijna 10 procent bij aan het bruto binnenlands product van de Dominicaanse Republiek, dat 23 miljard euro bedroeg in 2005.

Uit gegevens van Aderedi, de associatie de bedrijven verenigt die zich bezighouden met het overmaken van het geld, groeiden de geldstroom uit Europa de afgelopen drie jaar van 16 naar 29 procent van het totaal. Er is volgens Aderedi dan ook een trend zichtbaar: Dominicanen kiezen vaker dan voorheen voor Europa dan voor de VS.

De geldstroom van emigranten naar het thuisland groeide het afgelopen decennium met gemiddeld 12 procent per jaar. Volgens de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank zet die trend zich dit jaar door.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.