Gedupeerde spaarders zijn de wanhoop nabij

Eind oktober gaat in Paraguay het proces van start tegen drie kaderleden van de bankgroep Grupo Velox, die in 2002 betrokken was bij financiële schandalen. Door de fraude en de ineenstorting van de banksector in Argentinië, Uruguay en Paraguay, verloren tienduizenden spaarders al hun geld. Sommigen zijn zo wanhopig dat ze zelfmoord plegen.

Je krijgt een enorme klap als je al bezittingen in één keer verliest en de situatie wordt nog verergerd door de tergend langzame juridische afhandeling van de zaak, vertelt een Uruguayaanse gedupeerde. Met weinig middelen moet het gerecht proberen een complex kluwen van financieel geknoei te ontwarren, dat frauduleuze operaties in Argentinië, Paraguay, Uruguay, de Cariben en de VS toedekte.

Op 27 oktober gaat in Uruguay een publieke rechtszaak van start tegen drie kaderleden van de bankgroep Grupo Velox. Die bood spaarders interessante voorwaarden aan als ze bereid waren om hun geld te storten op rekeningen van de Trade & Commerce Bank (TCB) op de Kaaimaneilanden. Via onverzekerde leningen hevelden de eigenaars en beheerders van Grupo Velox dat geld echter over van de TCB-rekeningen naar bedrijven die ze zelf runden.

De Grupo Velox in Paraguay sleurde in haar val de Banco de Montevideo in Uruguay mee, alsook de Banco Veolox in Argentinië, de TCB op de Kaaimaneilanden en een reeks banken, supermarkten en bedrijven in Chili, Peru en het zuiden van Brazilië

Juan Peirano, het brein achter de zaakjes van Grupo Velox, verblijft momenteel in de Verenigde Staten. Het Paraguyaanse en Uruguayaanse gerecht heeft een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Juans broers, José, Jorge en Dante, wachten in voorlopige hechtenis in de Uruguayaanse hoofdstad op hun proces. Hun vader Jorge Peirano stierf vorig jaar in de gevangenis.

Volgens de curatoren die zijn aangesteld om de liquidatie van de TCB te begeleiden, heeft de Peirano-familie ongeveer 652 miljoen euro overgeheveld. Daarvan is intussen hooguit 2,5 miljoen euro gerecupereerd, maar na aftrek van allerhande kosten blijft van dat bedrag nog slechts 138.000 euro over. De curatoren hebben onlangs in New York een geheime ontmoeting met Juan Peirano belegd om informatie te verkrijgen over activa, die zouden gebruikt kunnen worden om bedrogen spaarders te compenseren.

De gevolgen van de financiële crisissen in de Latijns-Amerikaanse landen zijn groot. We zullen nooit precies weten hoeveel de Peirano-schandalen Uruguay kosten, zegt econoom Juan José Claveria. Toch krijg je een idee als je ziet dat de overheidsschuld in minder dan een jaar van 9 tot 12 miljard dollar gestegen is. Dat is meer dan het bruto binnenlands product (bbp) van Uruguay in 2003. De schade aan financiële systemen kan jarenlange gevolgen hebben. Dat werd al eerder duidelijk nadat de Banco Mercantil, ook eigendom van de Peiranos, in 1971 failliet ging. Tot het einde van de jaren negentig had dat faillissement gevolgen voor Uruguay.

Volgens econoom Luis Porto heeft de financiële en politieke ineenstorting van Argentinië in 2001 en de daarmee gepaarde kapitaalvlucht van miljarden dollars, bijgedragen tot de problemen van de grootste privé-banken in Uruguay en Paraguay. Het debacle in Argentinië heeft een hele reeks van financiële schandalen en illegale operaties aan het licht gebracht. (KC/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.