Geboortehuis helpt Keniaanse moedersterfte terug te dringen

Kenia experimenteert met een speciaal geboortehuis in het noordoosten van het land om de schrikbarende moedersterfte in de regio te doen dalen. Zelfs vrouwen die tot absolute risicogroepen behoren, hebben er tot hiertoe allemaal veilig hun kinderen op de wereld gebracht.

Uniek aan het geboortehuis is dat vrouwen er samen met hun kinderen kunnen verblijven. Dat is belangrijk omdat veel patiënten voor lange tijd moeten worden opgenomen. “Het is geen ziekenhuis”, legt Amal Alshabibi uit, adjunct-hoofdinspecteur van het provinciaal ziekenhuis van Garissa waar het geboortehuis is ondergebracht. “Het is een tehuis voor zwangere vrouwen die veel kans maken op complicaties.”

50 kilometer lopen

Een van de patiënten is Habiba Issak, een vrouw die al vier miskramen achter de rug heeft. Ze woont in de buurt van Mandera, maar liefst 500 kilometer van Garissa. Tot hiertoe werd ze altijd bijgestaan door traditionele vroedvrouwen. Toen ze drie maanden zwanger was met haar vijfde kind, wandelde ze 50 kilometer ver naar een gezondheidspost in Mandera. Daar werd ze meteen doorverwezen naar Garissa.

Een andere vrouw in het geboortehuis, Hawa Ali, is hier met vier van haar kinderen. Ze is opgenomen omdat ze een drieling verwacht.

Het geboortehuis staat in Garissa, de hoofdstad van de Noordoostelijke Provincie. In de droge, dunbevolkte en arme regio sterft gemiddeld één vrouw bij elke honderd bevallingen, bijna het dubbele van het sterftecijfer in de rest van het land.

“Dat cijfer is absoluut onaanvaardbaar”, zegt Alshabibi, de adjunct-hoofdinspecteur van het ziekenhuis van Garissa. “De belangrijkste oorzaak is dat vrouwen niet de nodige zorgen krijgen. De zorgverleners zijn te ver weg, sommige patiënten kunnen niet betalen en soms weten mensen ook gewoon niet genoeg.”

Proefproject

Druk is het niet in de geboortehuis. Momenteel worden er maar 7 vrouwen behandeld terwijl er wel 24 bedden zijn. “Het geboortehuis is nog niet genoeg bekend, en er zijn niet genoeg transportmogelijkheden”, zegt Alshabibi. De instelling, een initiatief van de Keniaanse overheid, begon in 2007 te werken en wordt inmiddels ook door de VN gesteund. Voorlopig is er nog altijd maar één geboortehuis in de hele provincie. Het is een proefproject – de regering wil eerst uitmaken of het model zinvol is.

De resultaten zijn alvast indrukwekkend. “Sinds we met het geboortehuis begonnen, is hier nog geen enkele patiënt of kind gestorven”, zegt Hamadi Muhumed, die verantwoordelijk is voor de verpleegkundige dienst van het ziekenhuis van Garissa. “De vrouwen worden nauw opgevolgd door de experts hier, en daardoor kunnen ze na de geboorte allemaal gezond en wel naar huis, mét hun baby.”

De vraag is nu wanneer Kenia beslist ook op andere plaatsen met geboortehuizen te beginnen. “Daar is zeker nood aan in plaatsen als Awjir en Mandera”, zegt Muhumed. “Dan moeten vrouwen niet meer zo ver reizen om goede hulp te krijgen.”

Kenia heeft grote problemen om alle vrouwen in het land de nodige gezondheidszorgen en mogelijkheden tot gezinsplanning te bieden. Volgens cijfers van de VN is bij slechts 44 procent van de bevallingen in het land medisch geschoold personeel aanwezig. Slechts vier vruchtbare vrouwen op tien gebruiken moderne voorbehoedmiddelen. De Keniaanse bevolking groeit aan met 2,7 procent per jaar. Dat is een van de hoogste cijfers ter wereld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.