Gassector strijkt energiesubsidies voor arme Argentijnen op

Argentijnse bedrijven die LPG produceren en verdelen, worden slapend rijk door gulle subsidies. Die zijn eigenlijk bedoeld om de prijs van de brandstof naar beneden te halen voor arme Argentijnen.
Veertig procent van de Argentijnse bevolking gebruikt LPG in gasflessen als brandstof voor de keuken en de verwarming in huis. In vier provincies in het noordoosten van het land, waar geen gasleidingen lopen, klimt dat percentage op tot 100 procent. Sinds 2001 is de prijs van een fles gas verviervoudigd, terwijl de prijs van leidinggas door de overheid constant wordt gehouden. In juli betaalden gebruikers van leidinggas zeven tot tien keer minder dan mensen die gasflessen gebruiken. De gasleidingen liggen vooral in de wijken waar gezinnen uit de midden- en hogere klasse wonen.
“Ik betaal 35 peso voor een fles van tien kilogram”, zegt Norma Gutiérrez uit de sloppenwijk Villa 31 in Buenos Aires, “Ik vertelde de verkoper dat ik op televisie had gezien dat de prijs verlaagd was tot 16 peso, maar daar had hij geen oren naar.” De prijs van 16 peso (ongeveer vier euro) werd door de regering vastgelegd op 19 september, in samenspraak met de olie- en distributiebedrijven. De bedrijven ontvangen in ruil forse subsidies. Consumentenorganisaties hebben berekend dat de overheid tegen het eind van 2009 meer dan 120 miljoen euro zal uitgeven aan subsidies om de prijs op 16 peso te houden.
“Iedereen behalve de consument haalt voordeel uit de overeenkomst”, zegt Susana Andrada van de consumentenorganisatie Centro de Educación al Consumidor. Oliemaatschappijen als de Spaans-Argentijnse firma Repsol-YPF, het Amerikaanse ESSO, het Braziliaanse Petrobras en Pan American Energy verkopen LPG aan de bedrijven waar het gas in flessen wordt gevuld. Ze rekenen 23 eurocent per tien kilogram aan en ontvangen daarbovenop een subsidie van 1,3 euro. De vulbedrijven verkopen de flessen aan de distributiebedrijven voor 1,20 euro per fles en ontvangen 1,31 euro compensatie van de overheid. De distributeur verkoopt de flessen gas aan de handelaar voor 16 peso (3,85 euro). Consumenten betalen tenslotte meestal meer dan tweemaal meer dan de prijs die de regering voor ogen had.

Geen vaste winkelprijs


De regering legde geen winkelprijs vast voor de flessen gas, waardoor de prijs aanzienlijk varieert. Er zijn ongeveer zeshonderd gasdistributeurs die het gas aan winkels verkopen tegen de afgesproken prijs. “Tegelijk zijn er tienduizenden kleine distributiebedrijven die de flessen gas doorverkopen voor meer dan de toegelaten 16 peso. Handelaars verhogen de prijs onder meer wanneer ze het gas moeten leveren bij mensen thuis”, voegt Andrana toe.
“De prijs van huisleveringen is niet gereguleerd. Hij hangt af van factoren als afstand en begaanbaarheid van de weg”, zegt Osvaldo Spanu aan IPS. Spanu is woordvoerder van de Kamer van LPG-verdelers die de overeenkomst met de overheid tekende. Volgens Spanu werd na het tekenen van de overeenkomst een commissie in het leven geroepen die controle moet uitoefenen op de prijzen. Een bron bij Enargas, het gasagentschap van de Argentijnse overheid, wist aan IPS te melden dat de commissie “nu nog maar pas wordt samengesteld.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.