“G8 moet internationale landbouwhulp weer optrekken” (Oxfam)

De rijke landen geven in vergelijking met de jaren 80 drie kwart minder uit aan internationale landbouwhulp. De investeringen moeten snel weer worden opgekrikt, want het effect laat jaren op zich wachten, zegt de hulporganisatie Oxfam in een nieuw rapport.
De rijke landen geven in vergelijking met de jaren 80 drie kwart minder uit aan internationale landbouwhulp. De investeringen moeten snel weer worden opgekrikt, want het effect laat jaren op zich wachten, zegt de hulporganisatie Oxfam in een nieuw rapport.
Oxfam vindt dat er per jaar weer minstens 20 miljard dollar (14 miljard euro) aan ontwikkelingshulp naar de landbouwsector moet gaan, in plaats van de 5 miljard dollar (3,6 miljard euro) die de rijke landen nu jaarlijks uitgeven. De leiders van de G8, de grootste industrielanden, kunnen daar volgende week bij hun top in Italië toe besluiten, zegt de hulporganisatie.
Veel ontwikkelingslanden zelf zijn de voorbije decennia ook steeds minder gaan investeren in hun landbouwsector, schrijven de auteurs van het Oxfam-rapport ‘Investeren in arme boeren’. Uitzonderingen vormen groeilanden als China, India en Brazilië. De VS en de EU sluizen nog veel meer geld naar hun boeren. In 2007 pompten de VS 41 miljard dollar in hun landbouw, en de EU 92 miljard euro.

Crisistijd


De afbouw van de investeringen in de landbouwsector komt erg ongelegen. Vorig jaar leidden de stijgende vraag naar belangrijke levensmiddelen en de hausse van de olieprijzen tot een internationale voedselcrisis. Dit jaar deed de economische malaise het aantal mensen dat niet genoeg te eten heeft, toenemen tot meer dan een miljard. Ook de voedselprijzen stijgen intussen weer, na de daling van de tweede helft van 2009 en het begin van dit jaar.
De jarenlange financiële drooglegging heeft de landbouwproductie in arme landen ook kwetsbaarder gemaakt voor marktschommelingen en de gevolgen van de klimaatverandering, zegt Emily Alpert, de auteur van het Oxfam-rapport. Volgens Alpert moeten de rijke landen het roer meteen omgooien. “Investeringen in de landbouw gaan vaak maar langzaam renderen.”
De extra investeringen betalen zichzelf terug, maakt Alpert zich sterk. “De versterking van de landbouwsector in ontwikkelingslanden vormt een cruciaal onderdeel van de oplossing voor de economische, de klimaat- en de voedselcrisis in de wereld.”
Volgens het rapport moeten de investeringen zich richten op mensen en vooral op vrouwen, zodat die kennis kunnen vergaren en doorgeven en voor landbouwmethodes kiezen die het milieu zoveel mogelijk ontzien. Speciale aandacht is ook nodig voor boeren en herders die in afgelegen en onvruchtbare streken leven. Verkeerde keuzes kunnen in die gebieden het snelst tot dramatische gevolgen leiden. Hoog is het rendement van investeringen in die gebieden niet, maar ze drijven wel de armoede terug en doen daardoor de lokale economie opbloeien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.