G8-landen werpen zich op als hoeders van voedselveiligheid

De G8-top in het Japanse Toyako zal waarschijnlijk een akkoord opleveren over internationale inspanningen om de voedselveiligheid in de wereld te verbeteren. De kern daarvan zou een internationaal systeem kunnen zijn om grotere hoeveelheden van de belangrijkste graansoorten in voorraad te houden. Misschien wordt ook het fundament gelegd van een nieuwe instelling, naar het voorbeeld van het Internationaal Energieagentschap dat tijdens de oliecrisis van 1973-74 in de steigers werd gezet.
Volgens de Asahi Shimbun, een grote Japanse krant, willen de G8-landen (VS, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Canada en Rusland) zichzelf ertoe verplichten elk welbepaalde hoeveelheden graan in voorraad te houden. Die zouden ze dan gecoördineerd op de markt kunnen brengen bij plotse tekorten of  prijsstijgingen. Bij de voorbereiding van de top zou er al een akkoord bereikt zijn over dit voorradensysteem. Van de G8-landen hebben nu alleen Duitsland en Japan grote graanvoorraden.
 
De G8 zullen in Toyako waarschijnlijk een team van experts oprichten om de details van het systeem uit te werken. Er moet uitgemaakt worden hoeveel graan elk land in voorraad moet houden, hoe de evolutie van die voorraden kan worden bijgehouden en langs welke kanalen het graan op de markt zal worden gebracht als de nood aan de man komt.

Strengere regels


De G8-landen gaan ervan uit dat grotere voorraden alleen niet voldoende zijn om prijspieken te voorkomen. De Asahi Shimbun denkt dat het slotdocument van de bijeenkomst in Toyako ook regels zal voorstellen voor de afkondiging van plotse beperkingen van de export van levensmiddelen. Dit voorjaar reageerden landen als India en Vietnam daarmee op de stijging van de rijstprijzen.
Ten slotte zullen de G8-landen waarschijnlijk ook hun bezorgdheid uiten over de invloed van speculatie op de voedselprijzen, en een lans breken voor open en efficiënte markten.
“Er komt een ruime catalogus aan maatregelen om de wereldwijde voedselbevoorrading te garanderen”, verklaarde de Duitse Bondskanselier Angela Merkel in een interview met de Duitse zondagskrant Tagesspiegel am Sonntag. Zij had het onder meer over een “langetermijnstrategie om de landbouwproductie in de wereld op te krikken.”

Internationaal Voedselagentschap


Op de top circuleert ook een idee die nog verder gaat. De G8-landen zouden hun schouders kunnen zetten onder een nieuwe instelling die internationale maatregelen kan coördineren om te reageren op voedseltekorten of onverhoedse prijsstijgingen. Die instelling zou verbonden kunnen worden aan de Wereldbank of een onderdeel kunnen worden van de ‘New Deal’ inzake internationaal voedselbeleid waartoe Wereldbankvoorzitter Robert Zoellick in april al opriep.
Zoellick, die ook deelneemt aan de G8-top, wil dat financiële instellingen als de zijne, de VN-instellingen die zich met landbouw en voedselhulp bezighouden, landbouwmachten als Brazilië, grote donoren als de Gates Stichting, instellingen voor landbouwkundig onderzoek en privébedrijven de handen ineen slaan. Het doel moet zijn de landbouwproductie op te voeren, de sociale vangnetten uit te breiden en de handel in landbouwproducten vrijer te maken.
Intussen biedt de bijeenkomst op het eiland Hokkaido de leiders van de machtigste industrielanden ook de gelegenheid om uit te pakken met extra voedselhulp en andere mediagenieke vormen van bijstand. Als gastland wil Japan zijn initiatieven bijzonder in de verf zetten. Japan wil ongeveer 700 miljoen euro uittrekken om de voedselcrisis te helpen bezweren. Daarbij komt 32 miljoen euro extra voor noodhulp, naast de 127 miljoen euro die het land al had toegezegd. Tenslotte komen er speciale leningen waarmee arme landen de voedselcrisis kunnen aanpakken, en meer ontwikkelingshulp die hetzelfde doel moet dienen.
De Europese Commissie, die ook mee aan de G8-tafel zit, wil een fonds van een miljard euro lanceren om arme boeren in ontwikkelingslanden te helpen. Het geld zou de boeren moeten helpen aan zaaigoed en kunstmest te komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.