FTAA slecht voor de aids-patiënten, zegt AzG

Als de ontwikkelingslanden na de handelstop in Miami gaan onderhandelen over de details van het Pan-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag, moeten ze vooral geen akkoord ondertekenen over intellectuele eigendomsrechten. Dat zegt Artsen zonder Grenzen, dat vreest dat de FTAA de klok wil terugdraaien in de strijd om patentvrije geneesmiddelen tegen aids, malaria tbc en andere dodelijke ziektes.


De bescherming van intellectuele eigendomsrechten is één van de controversiële thema’s die op de agenda staan van de achtste ministertop in Miami, vandaag (donderdag) en morgen. Alle Amerikaanse landen, met uitzondering van Cuba, moeten er morgen een ontwerptekst goedkeuren over de oprichting van een Pan-Amerikaanse Vrijhandelszone, met 34 leden de grootste vrijhandelszone ter wereld.

Artsen zonder Grenzen waarschuwt voor het Amerikaanse voorstel over de erkenning van intellectuele eigendomsrechten. De VS stellen een erg strenge regeling voor, die het de 34 deelnemende landen nog moeilijker zou maken om goedkope geneesmiddelen op de markt te brengen.

Het Amerikaanse voorstel houdt geen rekening met het akkoord dat de Wereldhandelsorganisatie bereikte over patentvrije geneesmiddelen voor arme landen. Volgens de WHO moet het TRIPS-akkoord over intellectuele eigendomsrechten wijken voor noodgevallen: arme landen mogen goedkope kopieën van dure merken produceren en invoeren als er sprake is van een bedreigende epidemieën zoals aids. Binnen de FTAA zou dat recht beperkt worden tot vier gevallen en zouden enkel overheidslabo’s patenten mogen omzeilen.

Het Amerikaanse voorstel voor de FTAA dringt aan op de uitbreiding van de patenten op geneesmiddelen. Dat kan leiden tot misbruiken van de kant van farma-bedrijven om de prijs de hoogte in te jagen, zegt Silvia Moriana van AzG Bolivia. Dat zou betekenen dat aidsremmers voor de meerderheid van de bevolking te duur worden. Brazilië produceert al sinds 1996 patentvrije aidsremmers en ook Guatemala en Nicaragua volgen die strategie, met tienduizenden behandelingen als gevolg. Die succesverhalen zouden abrupt eindigen als het Amerikaanse voorstel ingang vindt.

De Verenigde Staten zetten druk op de ketel bij de onderhandelingen over de FTAA en bij de bilaterale onderhandelingen, zegt ook Claudio Lara van Consumers International-Latin America in Santiago. In het vrijhandelsakkoord tussen de VS en Chili is dat al gebeurd. Als de strenge voorwaarden ook binnen dat FTAA worden ingevoerd, dan wordt zowel de productie als de import van patentvrije geneesmiddelen onmogelijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.