Fotografen heroveren Congo

Het fotoboek Congo Eza brengt 194 foto’s samen die 25 Congolese fotografen gedurende een tiental jaar namen. Acht literaire teksten, geschreven door vier Congolese schrijvers, markeren de verschillende secties van het werk, om de thema’s die deze kunstenaars hebben geïnspireerd in een context te plaatsen en te becommentariëren.
  • Een van de beelden uit Congo Eza! Robert Cirimba Een van de beelden uit Congo Eza!
Als we al beelden te zien krijgen uit Congo, zijn ze meestal gemaakt door buitenstaanders. Dat is een ernstig probleem, want wie de productie van zijn zelfbeeld uit handen geeft, verliest de greep op zingeving en betekenis.
De fotografische geschiedenis van Congo valt samen met de koloniale geschiedenis van het land. Het zelfbeeld dat het resultaat zou moeten zijn van die beeldgeschiedenis verwaterde door de westerse visie op de voorstelling van volkeren, feiten en mensen.
Congo Eza! is een uitgave van Africalia en Roularta Books. 160 blzn ISBN 978-90-5466-623-3

Lees het volledig artikel in MO*magazine: Congo leeft. Een zelfportret.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.