Filipijnse karakterdanseressen krijgen het moeilijker in Japan

De Filipijnen weten niet goed wat ze moeten denken van de nieuwe Japanse visumregeling voor buitenlandse danseressen en zangeressen. Vanaf 15 maart probeert Tokio met veel strengere regels de vrouwenhandel en de uitbuiting van naïeve migranten tegen te gaan. Maar veel Filipijnse vrouwen die nu al in het Japanse nachtleven hun brood verdienen, vrezen niet meer aan de bak te komen.







Zangeressen en danseressen uit de Filipijnen en andere Aziatische landen kregen tot hiertoe automatisch een visum in Japan als ze konden aantonen in hun eigen land van herkomst ook met dat beroep geregistreerd te zijn. Maar nu zegt de Japanse regering dat die lage horde de vrouwenhandel vergemakkelijkt. Vanaf 15 maart moeten vrouwen die nog een visum willen, bewijzen dat ze een serieuze opleiding in hun vak hebben gekregen en over de nodige ervaring beschikken. Die voorwaarden moeten ervoor zorgen dat alle migranten in aanmerking komen voor eerbaar en goed betaald werk.

Jonge buitenlandse vrouwen worden in Japanse bars vaak tot prostitutie gedwongen. Vorig jaar dreigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Japan in zijn traditionele mensenrechtenoverzicht onder te brengen in de categorie van de allergrootste zondaars op het vlak van de vrouwenhandel.

De meningen over de nieuwe wet zijn sterk verdeeld. De Filipijnse regering wil dat Japan de nieuwe regeling opschort. In Manilla waren er betogingen voor de Japanse ambassade. Maar de invloedrijke Filipijnse bisschoppenconferentie steunt de strengere visumregeling.

Ook Japanse activisten verwelkomen de nieuwe bepalingen. De voorwaarden zullen de vrouwenhandel zeker doen teruglopen, zegt Yoko Yoshida, een advocaat die meewerkt met het Japans Netwerk Tegen de Mensenhandel. Maar hij hoopt ook dat zijn regering iets zal ondernemen tegen de bars die vrouwen dwingen zich te prostitueren - volgens hem de enige manier om het probleem definitief uit de wereld te helpen. Voorlopig laten dergelijk initiatieven op zich wachten. De eigenaars van de grote, winstgevende nachtclubs hebben goede contacten in de politieke wereld, en bij de mannelijke klanten is nog niet veel onrechtbewustzijn te bespeuren. Een aantal politici van de regerende Liberaal-Democratische Partij hebben zelfs hun steun uitgesproken voor de eis van de Filipijnse regering om het begin van de nieuwe visumregeling uit te stellen.

In elk geval maken veel Filipijnse vrouwen in Japan zich nu zorgen. Japan kende in 203 130.000 visums toe aan zangers en danseressen. Daarvan gingen er 80.000 naar Filipijnse vrouwen. ‘Cynthia’, een mooie Filipijnse vrouw, drinkt elke avond vrolijk mee met de klanten van de ‘Queen Bee’, een bar in de uitgaansbuurt Shinjuku in het hartje van Tokio. Ze is populair, ook omdat ze de beste karaoke-zangeres in de bar is. Ze is hier nu twee jaar, en haar visum is al twee keer verlengd. Maar ze heeft geen goed oog in haar volgende aanvraag. Ze wil absoluut in Tokio blijven - met het geld dat ze verdient, kan ze haar zoontje onderhouden die bij haar moeder op de Filipijnen woont. Migranten uit Zuidoost-Azië kunnen in Japan gemiddeld vijf keer meer verdienen dan thuis.

Andere Filipijnen krijgen het binnenkort juist makkelijker om naar Japan te komen. In april treedt een vrijhandelsakkoord tussen Japan en de Filipijnen in werking dat Filipijnse verpleegsters en zorgverstrekkers meer kansen geeft in Japan aan de slag te gaan. Door de vergrijzing van Japan is er veel vraag naar extra werkkrachten uit die beroepsgroepen.(PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.