Fiets geeft Oegandese plattelandsvrouwen vrijheid

De fiets is een symbool van hoop geworden voor honderden Oegandese vrouwen die een cursus fietsen repareren hebben gevolgd.

Meer dan tweehonderd vrouwen uit de omgeving van het Nationale Park Bwindi, in het zuidwesten van het land, volgden de cursus van twee weken die werd georganiseerd door Ride 4 a Woman.

Het idee achter de training is simpel: achtergestelde vrouwen krijgen nieuwe vaardigheden waarmee ze geld kunnen verdienen en tegelijkertijd wordt een milieuvriendelijke vorm van transport bevorderd.

Het model komt van One Street, een internationale organisatie die opereert vanuit Prescott (Arizona) in de Verenigde Staten. Street One promoot het gebruik van de fiets.
 
“Ik ben hier erg enthousiast over”, zegt Feredisa Kamahanga, een van de deelnemers. “Voor het eerst kan ik zelf een wiel verwijderen en weer terugplaatsen. Ik kan niet wachten tot ik mijn eerste fiets kan repareren.”
 
Volgens Sue Knaup, directeur van Street One, pikten de vrouwen de informatie snel op. Knaup gaf zelf de cursus.

Vrouwencentrum

Hoewel veel vrouwen zelfs nog nooit hadden gefietst, ziet Ride 4 a Woman veel mogelijkheden voor hen. “Na deze cursus gaan we verder met jobtraining, zodat de vrouwen leren zich professioneel op te stellen en een inkomen te verwerven. We hopen daarmee de cirkel van werken van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat te doorbreken”, zegt Knaup.

In Oeganda worden vrouwen vaak ontmoedigd om technische vaardigheden te ontwikkelen of om te  fietsen.  

Denis Rubalema van Ride 4 a Woman heeft nog veel meer plannen. “We zijn bezig met de bouw van een vrouwencentrum. Dat is naar verwachting in november klaar.” In het centrum kunnen verschillende cursussen worden gegeven. Ook komt er een werkplaats voor fietsenreparatie, een fietsenwinkel en uiteindelijk misschien een productieruimte.

Rubalema verwacht dat het een levendig centrum zal worden. Vrouwen kunnen er niet alleen alles over fietsen leren, ze kunnen ook cursussen volgen op het gebied van ambachtelijk werk,  koken en kleding maken.
 
“Het kan de levens van de vrouwen veranderen”, zegt Rubalema. “Ze kunnen niet alleen fietsen repareren, maar ze ook gebruiken als taxi of om spullen naar de markt te brengen.”

Het park heeft verder veel plannen op het gebied van toerisme. Aan toeristen die het nationale park bezoeken, worden fietstochten aangeboden. Het Bwindibos, dat bekend staat om zijn gorilla’s, is ook een trekpleister voor toeristen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.