FAQ: Verkiezingen in de VS

Wie wint de verkiezingen, wie mag er naar de stembus en wanneer komt de nieuwe president in actie?

Wie wint?


De kandidaat die het grootste aantal kiesmannen uit het kiescollege achter zich krijgt, wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In totaal zijn er 538 kiesmannen, in Californië is het grootste aantal kiesmannen te winnen (55). De kandidaat die in een bepaalde staat de meerderheid van de stemmen binnenrijft, krijgt alle kiesmannen van die staat achter zich, behalve in Maine en Nebraska.
Het kiessysteem verklaart waarom president George W. Bush in 2000, ondanks het feit dat hij minder rechtstreekse stemmen haalde dan Al Gore, toch de verkiezingen won, omdat hij het grootste aantal kiesmannen achter zich kreeg.

Wat zeggen de peilingen?


Volgens de laatste nationale peilingen heeft Obama een voorsprong van 6 tot 12 procent op John McCain. Een zondag uitgevoerde peiling van de NBC en de krant Wall Street Journal gaf 51 procent voor Obama en 43 procent voor McCain.

Wie stemt?


In de Verenigde Staten is er stemrecht, geen stemplicht. wie zijn stem wil uitbrengen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, moet zich vooraf registreren (slechts in zeven staten is dat niet het geval). Wie op de verkiezingsdag meerderjarig is, mag zijn stem uitbrengen. Geregistreerde kiezers krijgen enkele weken voor de verkiezingen een oproepkaart om hun stem uit te brengen.
153 miljoen Amerikanen zijn als kiezer geregistreerd. Dat is bijna driekwart van de stemgerechtigden, het hoogste aandeel sinds de invoering van het vrouwenstemrecht in 1920.

Waarom vandaag?


De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten vinden om de vier jaar plaats op de dinsdag na de eerste maandag van de maand november. De vorige verkiezingen vonden plaats op dinsdag 2 november 2004.

Wie zijn de kandidaten?


De 72-jarige Republikein John McCain (zijn running mate is Sarah Palin) en de 47-jarige Democraat Barack Obama (running mate: Joe Biden) nemen het tegen elkaar op.
Er staan ook onafhankelijken op de lijst, zo neemt Ralph Nader neemt voor de derde keer op rij deel aan de verkiezingen. zijn running mate is Matt Gonzalez. Andere kandidaten zijn Cynthia McKinney (Green Party), Bob Barr (Libertarian Party) en Chuck Baldwin (Constitution Party)

Wanneer komt de winnaar in actie?


Op dinsdag 20 januari 2009, om 12 uur ‘s middags, vindt de eedaflegging door de nieuwe president en de officiële machtsoverdracht plaats op de trappen van het Capitool, waar de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden zetelen. De winnaar zal de 44ste president worden van de Verenigde Staten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.