FAO legt piraten van de diepzee aan banden

Er is hoop voor het bedreigde leven in de diepzee. De lidstaten van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) hebben vandaag (3 september) een reeks internationale richtlijnen goedgekeurd die diepzeevissen en hun habitat moeten beschermen. De bedoeling is dat visserijlanden zich aan die regels houden als ze zich in internationale wateren bevinden.
Alle visvangst in diepzeegebieden moet “rigoureus” beheerd worden, staat in de tekst. De internationale gemeenschap neemt zich voor kwetsbare ecosystemen in kaart te brengen en te beschermen. Visserijlanden moeten de effecten van de diepzeevisserij van hun schepen evalueren en waar nodig afremmen of verbieden. Ze moeten ook vangstmethodes aanmoedigen die ongewilde bijvangsten of andere schadelijke effecten tot een minimum beperken.
Sommige industriële vissersschepen halen sinds de jaren 90 ook vis uit de diepzee boven. Ze gebruiken sleepnetten die koudwaterkoralen, sponzen en andere begroeiing op de zeebodem vernietigen en roeien bepaalde vissoorten aan een snel tempo uit. Omdat er voor veel gebieden geen regels gelden, doen ze daarmee juridisch gezien zelfs niets verkeerds.
Het probleem is dat veel diepzeesoorten bijzonder traag groeien en zich ook heel langzaam voortplanten. De bestanden kunnen zich dan ook nauwelijks herstellen als ze eenmaal gedecimeerd zijn. Volgens experts komen veel soorten gewoon niet in aanmerking voor commerciële exploitatie. Milieuorganisaties pleiten daarom voor een totaal vangstverbod of ten minste voor een moratorium.
De Europese Unie hanteert al sinds 2002 vangstlimieten en vergunningen om de impact van de diepzeevisserij te beperken en verbiedt diepzeevisserij in sommige gebieden. Die beperkingen gaan volgens experts niet ver genoeg. Bovendien zijn ze niet bindend voor vissers uit landen als Noorwegen, IJsland en Rusland, andere grote diepzeevissers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.