ExxonMobil ziet brandstof in algen

De oliegigant ExxonMobil, jarenlang een van de grootste ontkenners van de menselijke invloed op het klimaat, investeert nu 600 miljoen dollar in onderzoek naar biobrandstof op basis van algen. De brandstof moet in conventionele motoren gebruikt kunnen worden.
Het bedrijf maakt zich sterk dat het in zijn bestaande installaties een nieuw soort brandstof op basis van de algen kan produceren voor auto’s en vliegtuigen. Conventionele motoren zouden niet moeten aangepast worden aan de nieuwe brandstof.
ExxonMobil heeft een opvallende partner gevonden: Craig Venter, de wetenschapper die vooral bekend is voor het in kaart brengen van het menselijk genoom. ExxonMobil investeert minstens 300 miljoen dollar in Synthetic Genomic, het bedrijf van Venter, om een labo en op termijn productiefaciliteiten te bouwen. Het oliebedrijf zal nog eens zoveel in onderzoek investeren.
Snel zal de nieuwe brandstof er niet komen. “We moeten realistisch zijn”, zei Emil Jacobs van de onderzoeksafdeling Exxon op een persconferentie. “Dit wordt niet makkelijk, en er zijn geen garanties op succes.”
ExxonMobil is al jarenlang één van de grootste ontkenners van de menselijke impact op het klimaat, maar kwam onder toenemende druk van de aandeelhouders om te diversifiëren en niet langer enkel fossiele brandstoffen te produceren. Andere oliemaatschappijen, zoals BP en Shell, zijn ook al eigen algenprojecten gestart.
Algen zijn veelbelovend als bron voor biobrandstoffen, omdat ze geen land of zoet water nodig hebben die ook voor voedselproductie gebruikt zouden kunnen worden. Dat is bij andere planten waaruit ethanol of biodiesel gehaald wordt wel het geval.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.