Ex-guerrilla profileert zich als linkse democratische partij

Het Salvadoraanse Farabundo Marti National Liberation Front (FMLN) heeft zich omgevormd tot een democratische linkse partij en is volgens sommige peilingen de grote favoriet voor de presidentverkiezingen van 2004. Veel zal daarbij afhangen van het profiel van de kandidaat die El Frente in de arena stuurt. De rechtse ARENA-partij doet er alles aan om de ex-guerrila af te schilderen als een wolf in schaapsvacht.

Het FMLN gooide het elf jaar geleden over een andere boeg. De vuurgevechten in de jungle maakten plaats voor een slag om de kiezer. Bij gemeenteraadsverkiezingen in maart 2003 behaalde de partij onverwacht de meerderheid in 76 van de 262 Salvadoraanse steden. Iets minder dan de helft van de 6,2 miljoen Salvadoranen heeft nu een burgemeester van het FMLN.

Een opiniepeiling in mei van de met de jezuïetenorde verbonden Universiteit van Centraal-Amerika wees ruim veertig procent van de stemvoorkeuren toe aan het FMLN en slechts 24 aan Arena. Een Gallup-peiling voorspelt 28 procent voor links en 24 procent voor rechts.

In de aanloop naar de presidentverkiezingen probeert de partij zich te profileren als een geloofwaardig en democratisch alternatief voor ARENA, dat de laatste drie presidenten leverde. We zijn rijper geworden en klaar om te regeren, beweert topman Julio Hernández, maar onze rivalen proberen ongegronde angsten op te roepen. Onze grootste uitdaging is duidelijk te maken dat we verandering willen zonder de stabiliteit in gevaar te brengen.

Het FMLN heeft 31 van de 84 zetels in het nationale parlement. Dat boezemt heel wat mensen angst in, omdat rechts El Salvador bijzonder rabiaat gekant is tegen al wat naar socialisme ruikt, aldus de partijwoordvoerder. We hebben het marxistische verleden achter ons gelaten , zo luidt het, We zijn een moderne beweging met moderne ideeën over hoe we ons in de wereld van vandaag kunnen integreren.

De koerswijziging van het FMLN kan niet iedereen overtuigen. Soms lijkt het een gematigde sociaal-democratische partij, op andere momenten komen de oude linkse standpunten weer boven, afhankelijk van wie er spreekt, meent politiek wetenschapper Rubén Zamora. Zamora vindt het discours dat de marxistische slogans heeft vervangen vaag en verwarrend en acht de partij niet rijp om te regeren. Ook de Verenigde Staten hebben laten verstaan dat ze een FMLN-president als bedreiging zien voor de stabiliteit van El Salvador.

Veel hangt af van de kandidaat die het FMLN het veld instuurt na de interne verkiezingen van 27 juli. De grootste kanshebber is Shafik Handal, een voormalige guerillacommandant en ware boeman voor de Salvadoraanse zakenwereld. Zijn uitdager is de burgemeester van de zuidwestelijke stad Nueva San Salvador, Oscar Ortiz. Volgens analist Alberto Arene is Handal een communist van de oude stempel en heeft hij niets gemeen met Lula da Silva, de linkse president van Brazilië die nu ook door Washington wordt gesmaakt.

Economen en zakenlieden vragen zich af of het FMLN de geprivatiseerde overheidsbedrijven opnieuw wil nationaliseren. In geen geval, zo beweert Carlos Rivas, de burgemeester van San Salvador. De 44-jarige advocaat slaat een bijzonder gematigde toon aan: Als gematigde en democratische partij respecteren we privaatbezit en willen we El Salvador integreren in de wereldeconomie. De Verenigde Staten zijn voor Rivas niet langer de aartsvijand maar een partner met wie sterke banden nodig zijn voor sociale en economische ontwikkeling van het land.

Néfer Muñoz

xml=3

Ref: la ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.