EU vraagt mening burgers over ontwikkelingssamenwerking

Europese burgers hebben nog twee weken de tijd om hun mening te geven over het toekomstige Europese beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. De raadpleging die via internet verloopt, is bedoeld om burgers meer te betrekken bij de besluitvorming in Brussel.

Op internet kunnen Europeanen zich via meerkeuzevragen uitspreken over veertien thema’s op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, zoals veiligheid, handel, immigratie, milieu en besteding van ontwikkelingsgeld. Over de uitkomsten van de internetconsultatie zal een rapport verschijnen dat gebruikt wordt bij de voorbereiding van nieuwe voorstellen, zegt de Europese Commissie.

Vertegenwoordigers van ontwikkelingsorganisaties zijn echter kritisch over de manier waarop de raadpleging plaatsvindt en ze twijfelen aan het effect ervan. De internetenquête loopt al sinds eind januari en duurt in totaal acht weken. Een paar weken geleden voerde Eurobarometer, het onderzoeksbureau van de Europese Commissie, een opiniepeiling uit waaruit bleek dat meer dan driekwart van de ondervraagden niet wist dat de EU geld geeft aan de armste landen, terwijl Europa de grootste donor is.

Uit de peiling bleek ook dat 88 procent van de Europese burgers nog nooit van de Millenniumdoelstellingen (MDG’s) heeft gehoord. Die doelstellingen zijn onder meer gericht op het halveren van de armoede en het garanderen van wereldwijd basisonderwijs voor 2015.

Simon Stocker, directeur van Eurostep in Brussel, een netwerk van ontwikkelingsorganisaties uit diverse landen, vindt een raadpleging op zich een goed middel om het debat aan te zwengelen. Deze internetraadpleging zal volgens hem echter weinig invloed hebben. Daarvoor is de termijn waarbinnen gereageerd moet worden te kort en het deelnemersveld, waarin mensen uit ontwikkelingslanden ontbreken, te beperkt.

De consultatie trekt volgens hem vooral mensen aan die al geïnteresseerd zijn in ontwikkelingssamenwerking en die goed op de hoogte zijn van het Europese beleid. Ook Sven Grimm, onderzoeker aan het Overseas Development Institute in Londen, een prominente denktank op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, vreest dat de consultatie geen breed publiek zal trekken. Als je zowel experts als het grote publiek wilt bereiken, dan vraagt dat om twee verschillende benaderingen, zegt hij. Er had veel meer moeten gebeuren om het forum te promoten. De raadpleging heeft breedte en diepte nodig om van betekenis te zijn.

Niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), de categorie waarin zich waarschijnlijk de meeste respondenten bevinden, vinden de consultatie veelal te beperkt. Er heerst algemeen het gevoel dat op grond van de meerkeuzevragen geen adequaat beeld ontstaat van wat werkelijk leeft, zegt Stocker. Een aantal ngo’s werkt volgens hem om die reden aan een eigen, geschreven bijdrage. (JS)

Internetconsultatie Europese Commissie: http://europa.eu.int/yourvoice/forms/dispatch?form=370&lang=EN

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.