EU voert strijd tegen illegale houtkap op

De Europese Commissie kondigde gisteren (dinsdag) aan dat ze de strijd tegen illegale houtkap wil opvoeren door de ontwikkelingslanden een systeem van vrijwillige partnerships aan te bieden. In ruil voor juridische en technische bijstand geven de houtproducerende landen de EU de garantie dat enkel eerlijk hout de Europese markt bereikt. Voor milieuorganisaties gaan de maatregelen niet ver genoeg. Het hout is dan wel illegaal, de invoer ervan nog niet.


Illegaal hout is hout dat werd gekapt, vervoerd, verwerkt, gekocht of verkocht in strijd met de lokale wetgeving. De lokale bevolking kapt illegaal hout voor eigen gebruik, of voor een afnemend bedrijf, dat er door de ontwijking van belastingen en heffingen een miljardenbusiness in ziet.

Volgens Greenpeace zou in sommige EU-landen, zoals Nederland, tot de helft van het ingevoerd tropisch en Russisch hout illegaal zijn. Daardoor gaan niet alleen waardevolle bossen verloren, maar verliezen ontwikkelingslanden jaarlijks naar schatting tussen de 10 en 15 miljard euro aan inkomsten. In de afnemende landen zorgt de invoer van illegaal hout voor druk op de marktprijs van eerlijk gewonnen hout.

“Wij geloven dat de eerlijke winning van hout kan bijdragen tot de sociale en de economische ontwikkeling van onze partnerlanden”, zei de Europese commissaris van Ontwikkeling, Poul Nielsen in een verklaring dinsdag. “En we willen onze eigen consumenten beschermen. Elke Europese burger moet in staat zijn met een gerust geweten tuinmeubelen te kopen.”

Maar nog niet ieders geweten is gesust. Milieugroeperingen vinden dat de nieuwe maatregelen niet ver genoeg gaan. Volgens Greenpeace zijn er onvoldoende garanties dat de verschillende licenties in overeenstemming zijn met mekaar. Bovendien betekenen licenties voor eerlijk hout nog niet dat de winning van illegaal hout zal stoppen. De woordvoerder van Greenpeace Europa, Sébastien Risso, betreurt dat de milieubeweging niet is geraadpleegd over de nieuwe maatregelen.

“De nieuwe maatregelen getuigen van veel goede wil”, zegt de woordvoerder van het Wereldnatuurfonds, Louis Bélanger. “Maar ondanks dat is de invoer van illegaal hout nog steeds niet onwettelijk. Vrijwillige partnerships zijn onvoldoende om het probleem uit te roeien.” (BL/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.