Etnische Chinezen vrezen nieuwe discriminatie

Indonesische handelaars van Chinese afkomst maken zich zorgen over plannen de nieuwe vice-president in Jakarta, Jusuf Kalla. Die zou overwegen ‘inheemse’ zakenmensen positief te discrimineren. Critici waarschuwen voor een nieuwe opflakkering van rassenhaat. De golf van geweld tegen etnische Chinezen in 1998 ligt nog vers in het geheugen.

We hebben positieve discriminatie nodig om het aantal kleine en middelgrote ondernemingen op te drijven en om evenwicht en harmonie in de economie te krijgen. De Chinese gemeenschap houdt niet van zo’n beleid, zei Kalla vorige maand aan de ‘Sinar Harapan’, een krant in Jakarta.

De nieuwe Indonesische vice-president, die op 20 oktober aantrad, zou goedkope leningen willen toestaan aan een groep ondernemers die voornamelijk bestaat uit ‘pribumi’, een woord in het Bahasa Indonesia dat letterlijk ‘inheems’ betekent. Het is een relatief nieuw woord om de verschillende etnische groepen in Indonesië aan te duiden, met uitzondering van de Chinese, Indiase, Europese en Arabische minderheden. De Chinezen zijn de grootste etnische minderheid in Indonesië. Kleine zakenmensen en winkeleigenaars van Chinese afkomst maken een belangrijk deel van de Indonesische middenklasse uit. Zelf heeft Kalla zich opgewerkt tot een succesvol zakenman in zuidelijk Sulawesi, de thuishaven van de etnische Bugisgemeenschap. Hij is een voormalig voorzitter van de Kalla Group die daar gevestigd is.

Vele etnische Chinezen hebben hun bezorgdheid geuit over de uitspraken van Kalla. Ze zijn bang dat ze het slachtoffer zullen worden van economische discriminatie en dat ze opnieuw het imago van rijke paria’s opgeplakt zullen krijgen. We moeten toegeven dat het grootste gedeelte van de economisch zwakkere groep tot de zogenaamde pribumigemeenschap behoren, maar wij keuren een beleid op basis van etnische afkomst af. Er zijn ook vele arme Chinese zakenmensen, zei Edi Lembong, de voorzitter van de Chinees-Indonesische Vereniging.

De Chinese Indonesiërs herinneren zich de situatie in begin 1998, toen het land voor het eerst erg getroffen werd door de Aziatische financiële crisis. Toen doodden plunderende groepen meer dan duizend Indonesiërs van Chinese afkomst. Het geweld was vooral gericht tegen Chinese winkels, huizen en zaken. De protesten waren in de meeste gevallen een reactie op de sterk gestegen prijzen van basisproducten als rijst, bloem, olie, suiker, soja en eieren.

Kalla krijgt ook kritiek van de vorige Indonesische president, Abdurrahman Wahid. Zijn uitspraken zijn emotioneel en onlogisch, zei Wahid volgens de populaire website Detikcom. Wahid riep president Susilo Bambang Yudhoyono op om Kalla tot de orde te roepen. Tegen de Chinezen zei hij dat ze moesten kalmeren, omdat de uitspraak alleen een politieke zaak was. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.