Etnisch geweld in Oeganda

De rellen die vorige week uitbraken in de Oegandese hoofdstad Kampala waren niet enkel gericht tegen de overheid, maar ook tegen de Banyarwanda, Rwandezen of mensen van Rwandese origine die in Oeganda leven.
  • AP Photo/Sayyid Azim De rellen in Oeganda braken vorige week uit nadat de Oegandese president Musevini een reisverbod had uitgevaardigd tegen Ronald Mutebi II. AP Photo/Sayyid Azim
Dat schrijven verschillende Rwandese journalisten in nasleep van de dodelijke onrust in Kampala. Het Rwandese weekblad The Rwanda Focus schrijft dat autobussen, die in Kampala klaarstonden om naar het Rwandese Kigali te rijden, belaagd werden en dat Rwandese passagiers zouden gemolesteerd zijn en gesommeerd zijn om het land te verlaten.
Ook andere Rwandese overheidskranten, zoals The new Times, berichten ook over de busincidenten, maar doen dat op een gematigder toon. ‘Het lijkt er nog maar eens op dat sociaal-economische problemen een voedingsbodem zijn voor tribalisme en gevaarlijke “eigen-volk-eerst” retoriek die aanleiding kunnen geven tot etnisch geweld’, schrijft Erik Gobbers vanuit de Rwandese hoofdstad Kigali.

Reisverbod


De rellen in Oeganda braken vorige week uit nadat de Oegandese president Musevini een reisverbod had uitgevaardigd tegen Ronald Mutebi II, koning van de administratieve regio Buganda. De koning plande een bezoek aan het district Kayunga, waar een etnische minderheid zich zou verzetten tegen het gezag van de koning.
President Museveni zag het bezoek als een provocatie, temeer omdat de Baganda, de grootste etnische groep in Oeganda die koning Mutebi II leidt, meer autonomie en politieke macht eisen en de controle terugvragen over hun landbouwgrond.

Schrijver opgepakt


Na het tv-programma Kibazo, waarin de Oegandese schrijver en filmmaker Kalundi Serumaga wekelijks zijn opwachting maakt, werd hij verleden vrijdag ontvoerd, vastgezet en gemarteld door medewerkers van de Oegandese veiligheidsdienst. Over het motief voor die actie tast Sermuaga in het duister.
In de uitzending werd ondermeer gediscussieerd over de oplopende spanningen tussen de regering Museveni en het Koninkrijk van Buganda, een van de vier koninkrijken in Oeganda.
Tijdens de ondervraging door de veiligheidsdiensten werden volgens Serumaga racistische uitlatingen gedaan tegen de bevolkingsgroep waartoe hij behoort, de Baganda.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.