Ethiopië krijgt het grootste windpark van Afrika

Ethiopië krijgt het grootste windmolenpark van Afrika. Het Afrikaanse land tekende donderdag een overeenkomst ter waarde van 220 miljoen euro met de Franse windmolenproducent Vergnet.
Aangezien Ethiopië zich in een razend tempo ontwikkelt, heeft het Oost-Afrikaanse land steeds meer energie nodig. De energievoorziening is voor ongeveer 98 procent afhankelijk van waterkracht. Maar doordat het land regelmatig wordt getroffen door droogte, staan de waterkrachtcentrales soms nagenoeg droog. Windenergie opwekken is te duur voor de Ethiopische overheid, die al jaren kampt met een tekort aan energie. Nu het Franse bedrijf Vergnet investeert, kan het windpark wel gerealiseerd worden.

Energie-onafhankelijk


De regering wil haar energie-onafhankelijkheid verhogen door te blijven voldoen aan de binnenlandse vraag.  Daarnaast wil het land energieleverancier worden voor aangrenzende landen. Door de overeenkomst met Vergnet is dat nu mogelijk.
Zowel de Franse Minister voor Buitenlandse Handel, Annemarie Idrac, als de Ethiopische minister-president Meles Zenawi, gaven aan blij te zijn met de overeenkomst. Tijdens de ondertekening verklaarden zij dat ‘het contract een nieuw tijdperk opent in de economische samenwerking tussen de twee landen.’
Het windmolenpark van Vergnet zal bestaan uit 120 windmolens en moet in de eerste tweeënhalf jaar 120 megawatt gaan produceren. Dat is 15 procent van de huidige productie van de windmolenproducent. Daarmee kunnen meer dan vijf miljoen inwoners voorzien worden van stroom. Het windpark zal gebouwd worden in de buurt van Mekele, de hoofdstad van de noordelijke Tigray regio. Als alles goed verloopt kunnen drie stroomposten al voor het eind van het jaar operationeel te maken. Het park zal in 2011 helemaal klaar zijn.

Laag energieverbruik


Dat Ethiopië koos voor waterkracht als energiebron is bij nader inzien niet zo verwonderlijk. Van al het water dat door de Nijl richting Egypte stroomt, is 85 procent afkomstig uit Ethiopië. In 2006 had de overheid de hoopvolle verwachting dat het energie vanuit de waterkrachtcentrales kon gaan exporteren vanaf 2010.
De huidige energievoorziening bereikt slechts een klein deel van de bevolking; minder dan de helft van de dorpen en steden zijn aan het energienet verbonden. In de hoofdstad Addis Abeba is 33 procent van de bevolking aangesloten op het elektriciteitsnet, het landelijk gemiddelde is slechts zes procent. De regering van Ethiopië wil voor 2011 vijftig procent van de bevolking aansluiten op het elektriciteitsnet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.