Ethanol verliest terrein op benzine in Brazilië

In Brazilië rijden steeds minder Braziliaanse auto’s op ethanol. De biobrandstof verliest terrein op goedkopere benzine. De ethanolindustrie trekt aan de alarmbel.

In 2009 reed 54 procent van de gewone auto’s op een mengsel van benzine en ethanol, dit jaar is dat amper nog 35 procent.
 
Brazilië was een pionier in de ethanolproductie. Die vindt zijn oorsprong in het Nationale Alcoholprogramma (Proalcohol), dat in 1975 werd opgestart om de Braziliaanse afhankelijkheid van olie te verkleinen, een gevolg van de oliecrisis van 1973. Sindsdien is de Braziliaanse suikerrietoogst zevenmaal groter geworden. Ethanol wordt net zoals suiker uit de sacharose in suikerriet gewonnen.

Maar benzine en diesel zijn nu goedkoper geworden. Volgens het Nationaal Petroleumagentschap zijn ze zelfs goedkoper dan ethanol.De laatste jaren kreeg de ethanolproductie ook een knauw door het slechte weer en de internationale economische crisis.

De ethanolproducenten vragen dat de regering van ethanol weer een speerpunt maakt in haar beleid, de komende tien jaar zwaar in de sector investeert en voldoende zekerheid biedt om investeerders aan te trekken.

De regering belooft maatregelen maar wijst er ook op dat de productiekosten voor ethanol hoog blijven. Daardoor staat het zwakker ten opzichte van benzine.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.