“Ernstige geweldscrisis” in Latijns-Amerika

De ernstigste ziekte in Latijns-Amerika is geweld, dat jaarlijks meer dan 100.000 dodelijke slachtoffers maakt. Deze week erkenden de regeringen, bijeen op een top van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), dat er sprake is van een “ernstige crisis”.
“De ministers hadden een geniale ingeving – ze hebben ontdekt dat er een veiligheidscrisis is”, zegt  Sergio Fernández, drugshandelexpert. “Ze hebben ook ontdekt dat ze niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn iets moeten doen, zoals onderwijs en preventie. De cijfers laten zien dat het van kwaad naar erger gaat.”
De 34 ministers die bijeen waren in Mexico voor de eerste top over binnenlandse veiligheid, georganiseerd door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), noemden de situatie een “ernstige crisis”. Ze beloofden een heel pakket aan maatregelen: een meer gecoördineerde aanpak, harmonisatie van wetten, verbetering van preventie, bewustwordingsprogramma’s, zuivering en modernisering van de politiemacht en beter overleg met maatschappelijke organisaties.

27 moorden per 100.000


De Wereldgezondheidsorganisatie berekent dat er wereldwijd 8,8 op de 100.000 mensen worden vermoord, maar in Latijns-Amerika zijn dat er 27. In Midden-Amerika ligt het zelfs op 36 moorden per 100.000 mensen, met als uitschieters El Salvador (55), Guatemala (45) en Honduras (43). In de Cariben staat Jamaica (49) bovenaan en in Zuid-Amerika zijn dat Venezuela (45) en Colombia (37). In sommige steden ligt het aantal zelfs op 120 moorden per 100.000 mensen. De meeste slachtoffers zijn jongeren tussen 15 en 29 jaar.
Naast moord, dat vaak te maken heeft met drugshandel, zijn er ook veel gewelddadige overvallen, ontvoeringen, jeugdbendes en gevallen van huiselijk geweld, zegt José Miguel Insulza, secretaris-generaal van de OAS. Gebrek aan veiligheid is volgens hem de belangrijkste bedreiging voor democratie en economische ontwikkeling.

Angst


De perceptie van onveiligheid onder de bevolking is tussen 2003 en 2007 verdubbeld, blijkt uit opinieonderzoek van het Chileense Latinobarómetro, uitgevoerd in 17 landen. In 2007 voelde maar liefst 73 procent continu angst om slachtoffer te worden van een misdrijf. Dat is niet denkbeeldig, want meer dan 100.000 mensen worden jaarlijks vermoord.
“Deze plaag doodt meer mensen dan aids, hij vernietigt meer huizen dan een economische crisis en hij bedreigt de staat”, aldus Insulza. “De aanpak hiervan is een absolute prioriteit. De oorzaak ligt in de eerste plaats bij georganiseerde misdaad, vooral drugshandel, maar sociaaleconomische factoren spelen ook mee. Er is een duidelijke correlatie met ongelijkheid en uitsluiting.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.