Elke dag stikken 1000 dolfijnen en walvissen in visnetten

Negen dolfijnsoorten dreigen binnen enkele tientallen jaren uit te sterven omdat hun soort systematisch stikt in visnetten. Dat zegt een nieuw rapport van het Wereldnatuurfonds WWF. Het goede nieuws is dat veel remedies eenvoudig en goedkoop zijn. De zeezoogdieren zijn makkelijk af te schrikken met ijzeren staven en lichtgevende netten.

Dolfijnen, bruinvissen en walvissen zijn zoogdieren - ze moeten op tijd boven water komen om lucht te happen. Elke dag sterven nog steeds bijna 1.000 dieren per dag omdat ze verstrikt raken in visnetten. Dat is bijna één dier om de twee seconden, rekent WWF voor. Boosdoeners zijn de zogenaamde kieuwnetten, die met gewichten tot op de zeebodem hangen en met vlotters op zee drijven, zodat ze net een ware muur vormen. Vissen steken hun kop en kieuwdeksels door een netmaas en komen zo vast te zitten. Grote zeezoogdieren hebben het moeilijk om de netten te zien of te lokaliseren met hun sonarsysteem, zwemmen ertegen, raken in paniek en wikkelen zichzelf steeds strakker in het net.

Toch is bewezen dat eenvoudige en goedkope maatregelen veel verschil maken. In de Verenigde Staten voerde de visserij tussen 1993 en 2003 aangepaste vistechnieken in, waaronder lichtgevende of stijvere netten die de dieren beter kunnen waarnemen. Op tien jaar tijd brachten die het aantal dode dolfijnen, bruinvissen en walvissen terug met twee derde. Ook bij ons kan je al jarenlang dolfijnvriendelijke tonijn-in-blik kopen.

Maar in vele delen van de wereld worden die dolfijnvriendelijke vistechnieken niet toegepast, zegt het WWF. Een werkgroep van internationale dolfijnwetenschappers legde een lijst met negen soorten die de milieuorganisatie voorlegt aan internationale beleidsmakers en aan de Internationale Walviscommissie (IWC). Die commissie vergadert volgende week in Zuid-Korea. In de VS valt de publicatie van het rapport samen met het wetsvoorstel van de Californische senator Barbara Boxer om een fonds van 5 miljoen dollar per jaar op te richten om de ongewilde dood van zeezoogdieren en zeeschildpadden wereldwijd tegen te gaan.

De lijst wordt aangevoerd door de irrawaddydolfijn, een zeer merkwaardige dolfijnsoort met een afgeronde kop en een duidelijke nek die voorkomt in rivieren, meren en kustwateren. In Zuidoost-Azië zijn er nog maar een vijfhonderdtal van over, en ze worden niet alleen bedreigd door kieuwnetten, maar ook door netten gebruikt voor krabbenvangst. Kieuwnetten zijn ook een ernstige bedreiging voor 230 dolfijnen voor de zuidelijke kust van het Tanzaniaanse eiland Zanzibar, een onbekend aantal bruinvissen in de Zwarte Zee, en dolfijnensoorten in de Filipijnen, voor de kusten van Ghana en Togo, Peru en Argentinië, Uruguay en Brazilië.

Voor elke soort stelt de WWF-studie specifieke beschermingsmaatregelen voor. Voor de irrawaddydolfijn bijvoorbeeld raden ze vissers onder meer aan de dieren te waarschuwen door onder water twee ijzeren staven tegen elkaar te slaan, en beschermde zones in te stellen. Op sommige plaatsen zijn er wel wetten maar worden ze niet nageleefd en moeten internationale donoren investeren in het opzetten van milieuagentschappen. De studie suggereert ook dat toerisme een veelbelovend alternatief kan zijn: vissers of jagers kunnen bezoekers meenemen om walvissen en dolfijnen in het wild te bekijken, maar dan wel op een duurzame manier. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.