Eindelijk een schandaal in meest corrupte land van Latijns-Amerika

President Duarte Frutos maakte van de strijd tegen corruptie een speerpunt in zijn verkiezingscampagne. Slechts twee maanden na zijn aantreden ziet hij zich al genoodzaakt drie hoge ambtsdragers te ontslaan wegens corruptie.




Het begon met een vrachtwagen die op 6 oktober aangehouden en onderzocht werd door leden van de criminele politie: het voertuig bleek meer dan een miljoen illegale CD´s te bevatten. De vervoerder kon geen geldige laaddocumenten voorleggen, waarop de waar in beslag werd genomen. De ambtenaar die zich over de zaak ontfermde, verwittigde de directeur van de douane, Gustavo Volpe, zonder echter de documenten voor te leggen die bevestigden dat het om illegale goederen ging. Vervolgens nam Volpe contact op met Roberto González, minister van binnenlandse zaken, om te eisen dat de politiemensen die de vrachtwagen geblokkeerd hadden, gesanctioneerd zouden worden. Hij beriep zich daarbij op een wet die wegencontroles aan banden legt, precies om omkoperij tegen te gaan… Het gevolg: de betrokken politiemensen kregen strenge sancties, sommigen zelfs ontslag. Voorts zorgde González ervoor, via de politiechef Tomás Chamorro, dat de chauffeur wel de nodige accreditatie kreeg voor zijn waar.

Toen de media dit verhaal naar buiten brachten, en het wel degelijk bleek te gaan om smokkelwaar, brak het corruptieschandaal los. President Frutos kon niet anders dan de drie hoge ambtenaren, Volpe, González en Chamorra, te ontslaan. Hij had net een ontmoeting met de Amerikaanse president Bush achter de rug, waarin hij beloofd had alles te doen om corruptie te bestrijden. Bovendien wees de meest recente analyse van ´Transparancy International` Paraguay aan als nummer vier op de ranglijst van meest corrupte landen ter wereld, en als koploper binnen Latijns-Amerika.

Waarnemers staan ondanks Frutos´duidelijke actie kritisch tegenover zijn beleid. De president neemt in dit geval wel een hard standpunt in tegen corruptie maar wie reageert er op de piraterij in de tabaksindustrie?, zegt politiek en economisch analist Félix María Lugo. De eigenaars van de tabaksfabrieken maken deel uit van de hoogste échelons van de partij van Frutos. Ze waren belangrijke geldschieters in zijn verkiezingscampagne. Deze mannen blijven buiten schot wanneer ze gereputeerde merken kopiëren op hun sigaren en sigaretten, aldus Lugo. Ze blijven bescherming genieten. Politiek analist en mensenrechtenactivist Alfredo Boccia Paz is het hier mee eens. Wat tot hiertoe ondernomen werd tegen de corruptie volstaat niet, aldus Boccia. Tot op het hoogste niveau genieten maffiose figuren momenteel onschendbaarheid omdat ze deel uitmaken van de heersende elite. Het is niet duidelijk of de harde actie van Frutos het begin van een verdere schoonmaak inhoudt of slechts ingegeven wordt door onoverkomelijke publieke druk.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.