"Egyptenaren houden oppositie verantwoordelijk voor geweld"

De Egyptische oppositie onder leiding van het Nationaal Reddingsfront (NSF) houdt president Morsi verantwoordelijk voor de recente opstoot van geweld. Maar velen wijzen het NSF met de vinger.

  • Khaled Moussa al-Omrani/IPS Sinds de verjaardag van de revolutie op 25 januari zijn er heel wat botsingen geweest tussen betogers en ordetroepen. Khaled Moussa al-Omrani/IPS

“De traagheid waarmee het NSF het recente geweld veroordeelt, geeft het publiek de indruk dat het geweld en sabotage goedpraat en er zelfs toe aanzet”, zegt Amr Hashim Rabie, analist van het Al-Ahram-centrum voor Politieke en Strategische Studies in Cairo.

De niet-islamistische oppositie “kan voor deze perceptie de rekening gepresenteerd krijgen bij de komende parlementsverkiezingen.”

Meer dan vijftig doden

Naar aanleiding van de tweede verjaardag van de opstand van 25 januari is het geweld in het hele land weer opgelaaid. Bij betogingen onder leiding van het NSF kwam het meermaals tot botsingen met de politie. Tot dusver vielen daarbij meer dan vijftig doden.

Op maandag 11 februari, de tweede verjaardag van de val van Moebarak, waren er opnieuw botsingen tussen manifestanten en politie aan het presidentieel paleis in Cairo.

Het Nationaal Reddingsfront, een losse coalitie van oppositiepartijen en groepen onder leiding van Amr Moussa, Hamdeen Sabbahi (beiden verliezers in de presidentsverkiezing vorig jaar) en Mohamed ElBaradei, heeft  het voortouw genomen in het protest. De niet-islamistische oppositie vraagt onder meer een aanpassing van de nieuwe grondwet en een nieuwe regering.

Meeste Egyptenaren verwijten NSF

Woordvoerders van de oppositie hebben meteen president Morsi en zijn Moslimbroederschap met de vinger gewezen voor het bloedvergieten. Maar volgens Rabie houdt het publiek, dat de maanden van politieke onrust moe is, de oppositie rechtstreeks verantwoordelijk voor het nieuwe geweld.

“Recente opiniepeilingen laten zien dat de meeste Egyptenaren het NSF verwijten tot chaos en bloedvergieten aan te zetten, openbare en privé-eigendommen te beschadigen en de economie pijn te doen door Egyptes al noodlijdende toeristische industrie schade toe te brengen.”

“Ik was van plan tegen de Broederschap te stemmen in de komende parlementsverkiezingen, maar door het recente agressieve gedrag van de oppositie, ga ik mijn stem aan de kandidaat van de Broederschap geven”, zegt Karim, een 39-jarige arts uit Cairo.

Eisen van het volk

Ahmed Kamel, woordvoeder van Amr Moussa noemt de recente opiniepeilingen “onwetenschappelijk”. “Het NSF heeft niet opgeroepen of aangezet tot het recente geweld aan het presidentieel paleis en elders. Het NSF vertolkt alleen de eisen van het volk.”

Als het NSF voor het volk wil spreken, “dan zou het zich beter op de verkiezingscampagne richten en de meerderheid in het parlement proberen te halen”, zegt Azab Mustafa, prominent lid van de Broederschap en haar Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid. “Ondertussen kan het niet zeggen dat het namens ‘het volk’ spreekt.”

“Het NSF zou beter kiezers proberen te winnen in de plaats van op te roepen tot de zoveelste, potentieel gewelddadige demonstratie, die alleen maar de economie schaadt en westerse critici argumenten geeft om te zeggen dat Egypte ‘niet klaar is voor de democratie’ ”, zegt Mustafa.

Geweld onvermijdelijk

Het NSF is “meer dan klaar” voor verkiezingen, zegt Kamel, zolang de stembusgang “volledig aan gerechtelijk en internationaal toezicht” wordt onderworpen en zolang de Broederschap “alle bronnen van zijn campagnefinanciering onthult.”

“Betogers hebben het recht om vreedzaam te manifesteren op het openbaar domein”, zegt Mustafa. “Maar de meeste marsen in Caïro onder leiding van het NSF hebben het gemunt op het presidentieel paleis. De veiligheidsdiensten zijn verplicht dat te beschermen. Daardoor draaien die manifestaties onvermijdelijk uit op geweld.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.