Economisch herstel blijft niet duren, zegt Unctad

De wereldeconomie trekt in 2004 met 3,8 procent aan. Maar die groei is op termijn niet houdbaar als regeringen niet voorzichtiger worden met het uitgeven en lenen van geld. Dat zegt Unctad, de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling.

Net als andere internationale instellingen voorspelt de Unctad een groei van 3,8 procent voor het wereldwijde bruto binnenlands product dit jaar - fors beter dan de wereldwijde groei van 2,6 procent in 2003. Maar de Unctad vreest dat die groei zal verdampen door onstabiele financiële markten en een stijgende olieprijs.

Het herstel wordt vooral getrokken door de Amerikaanse economie en door de snelle expansie in Azië. De ontwikkelingslanden zouden een groei van 5,8 procent neerzetten, terwijl de transitielanden (zowel de Sovjetlanden als de Oost-Europese landen) opnieuw een groei van zes procent zouden realiseren. De groei in de industrielanden blijft steken op 3,2 procent, met vier procent groei voor de VS, twee procent voor de EU en 4,3 procent voor Japan.

Oost- en Zuid-Azië blijven met 6,6 procent de sterkste groeier op het zuidelijke halfrond, ondanks het feit dat de Indiase en de Chinese economieën in 2004 wat vaart minderen. Voor Latijns-Amerika voorspelt Unctad 4,3 procent groei dankzij nieuwe verbeteringen in Argentinië en een herstel van Brazilië, Mexico en Venezuela”. Voor Afrika voorzien de VN een groei van 3,2 procent, een herstel dat vooral gebaseerd is op meer olie- en landbouwexport.

De pret kan echter bedorven worden door de impact van de stijgende olieprijzen en een mogelijke devaluatie van de dollar, waarschuwt de VN-organisatie. De Aziatische economieën, waaronder China, leggen de laatste jaren in sneltempo dollarreserves aan, terwijl de VS hun buitenlandse schuld de hoogte in drijven. De Aziatische economieën hebben in 2003 voor meer dan 210 miljard dollar buitenlandse munten aangekocht, terwijl het Amerikaanse begrotingstekort 455 miljard dollar bedroeg en het Amerikaanse handelsoverschot op 490 miljard stond. In de praktijk financieren de ontwikkelingslanden de Amerikaanse tekorten.

Die situatie is op lange termijn onhoudbaar, voorspelt Unctad. De VN-organisatie ziet ook een devaluatie van de dollar aankomen, doordat de Chinese yen en andere Aziatische munten sterker worden. Tegen de achtergrond van het Amerikaanse begrotingstekort, stelt de Unctad, kunnen de hoge olieprijzen en sterk fluctuerende wisselkoersen aldus een bedreiging voor het herstel van de wereldeconomie vormen. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.