Droogte dreigt weer in Argentinië

Een gebrek aan neerslag leidt nu al tot verminderde landbouwproductie in Argentinië, met name voor maïs en soja. De producenten en de overheid maken zich zorgen.

In 2008-2009 werd Argentinië al eens zwaar getroffen door ergste droogte in honderd jaar. De oogst viel met 37 procent terug en ook de veestapel had te lijden. Deze keer is het nog niet zo erg, maar nu is al duidelijk dat de landbouwproductie klappen krijgt.

“Voor dit jaar was een recordopbrengst in de graanproductie voorspeld van 111 miljoen ton, maar door het gebrek aan neerslag zal die eerder 97 ton bedragen”, zegt analist Gustavo López van Agritrend Argentina. Vooral maïs loopt gevaar, zegt López. De schade is al toegebracht, en zelfs als het nu volop zou regenen kan de trend niet gekeerd worden. Mogelijk wordt de schade even groot als in het seizoen 2008-2009.

Verminderde oogst

Voor dit jaar was een opbrengst van 29 miljoen ton voorzien, maar die is al bijgesteld tot 22 miljoen ton. Het ministerie van Landbouw heeft 91 miljoen euro opzij gezet voor hulp aan landbouwers die het zwaarst te lijden hebben onder de droogte. In sommige regio’s is de oogst met bijna een derde verminderd.

“We weten niet wat er zal gebeuren”, zegt parlementslid Omar Barchetta, voorzitter van de Argentijnse Landbouwvereniging. “De projecties veranderen van dag tot dag. Ik kan niet zeggen of de droogte erger wordt of niet dan de vorige. Ik sprak net met een boer uit de zuidelijke regio Santa Fe, die al zijn maïs en 30 procent van zijn sojabonen is verloren.”

Volgens meteorologen is het weinig waarschijnlijk dat de droogte even intens wordt als de vorige keer, maar uitsluiten kunnen ze het niet. Er werd gehoopt op neerslag in het midden van januari, maar die bleek te licht en te fragmentarisch. Op 23 januari was er wel meer regen, wat vooral voor de productie van soja goed nieuws was.

Export

De economische gevolgen zijn groot voor een land dat sterk afhankelijk is van de uitvoer van landbouwproducten. Argentinië is de tweede grootste exporteur van maïs in de wereld, na de VS. Volgens López zal de landbouwexport met zo’n 3,8 miljard euro dalen, door de verminderde oogst in combinatie met een wereldwijde daling van de prijzen.

De overheid deelt in de klappen, want de lagere uitvoer betekend ook zo’n 1 miljard euro minder exporttaksen, schat López. Andere analisten zien de daling nog sterker worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.