Dossier BXL

Brussel is een wereldstad in miniformaat, met 1,1 miljoen inwoners en nagenoeg alle nationaliteiten ter wereld vertegenwoordigd. Een kleine wereldstad waar machtig en kwetsbaar, arm en rijk, verbitterd en hoopvol vaak erg dicht bij elkaar wonen. Met Dossier BXL zoomt MO* in op de superdiverse en dynamische maar ook problematische Belgische hoofdstad.

  • www.atomium.be - SABAM 2012 - HDR-newaddict Brussel vanuit het Atomium. www.atomium.be - SABAM 2012 - HDR-newaddict

Klik op de afbeeldingen of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van dit dossier over Brussel.

Groeipijnen van een gewest
Spaanse werkloosheidsniveaus, Chinese inkomensongelijkheid, New Yorkse diversiteit: je vindt het allemaal in Brussel. De stad wordt voortgedreven door de internationale dynamieken van nu maar wordt bestuurd door instellingen die voortkomen uit de communautaire spanningen van het verleden. Het toenemende Brusselgevoel kan helpen de problemen beter aan te pakken.

Sous le ciel de Brussèl
Eén van de rijkste regio’s van Europa slaagt er niet in de armste helft van zijn bewoners een degelijk onderdak te bieden.

Videoreportage: Koningsstraat 123
Achter de muren van het voormalig kantoorgebouw in de Koningsstraat 123 in het Brusselse Sint-Joost, wonen 63 mensen. Allen met een verschillende achtergrond. Enkelen kwamen rechtstreeks van het bezette Gesu-klooster in de buurt, anderen klopten aan na een leven op straat.

Solidair kraken in Brussel
In Kuregem kraakten een ingenieur en een doctorandus een pand en stelden het open voor huisgenoten zonder papieren. Geëngageerd kraken, heet dat.

Het Bruksel van Bie Vancraeynest
MO*columniste Bie Vancraeynest ontmoet iedere maand een interessante Brusselaar op een speciale plek in de stad. Via deze interactieve kaart ziet u waar haar gesprekspartners haar naartoe brachten en kan u haar columns lezen.

Dossier Onderwijs in Brussel
Bij het begin van het schooljaar 2011-2012 publiceerde MO* een dossier over het Brusselse onderwijs. Het onderwijs in Brussel reproduceert de sociale ongelijkheid. Dat wijzen diverse rapporten uit. De vaststellingen zijn niet nieuw, de vraag dringt zich dan ook op waarom de maatregelen uitblijven. Het antwoord is o zo Belgisch.

‘Niemand zegt dat rijke getto’s een sociale mix nodig hebben’
Brussel kampt met een wooncrisis die vooral de arme Brusselaars treft. MO* laat Christos Doulkeridis hierover aan het woord. We hebben het met de Brusselse staatssecretaris (Ecolo), bevoegd voor huisvesting, onder meer over Brusselse paradoxen, het gevecht tegen de leegstand en over nieuwe woonvormen.

Brussels woonbeleid houdt armoede in stand
In MO* van zaterdag 1 juni werd staatssecretaris Doulkeridis geïnterviewd over de woningcrisis in Brussel. Hij praat er over de bouw van sociale woningen en over steun aan eigenaars. Daarmee zet hij het falende woonbeleid van de voorbije 20 jaar verder waarvoor Ecolo een grote verantwoordelijkheid in heeft. Dat beleid focust enkel op eigenaars en sociale woningen. Maar Brussel heeft ook 60% huurders die vandaag vergeten worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.