Dorpsbewoners eisen sluiting Coca Colafabriek

Bewoners uit de omgeving van Kaladera, een industriegebied bij Jaipur in de westelijke staat Rasjasthan in India, eisen dat de plaatselijke Coca Colafabriek sluit. De fabriek pompt volgens hen grote hoeveelheden grondwater op en schaadt daarmee het milieu in de toch al woestijnachtige regio.

Coca Cola heeft de fabriek, waar verschillende soorten frisdrank en mineraalwater worden geproduceerd, juist bij Jaipur neergezet vanwege de veronderstelde watervoorraden in de omgeving. Maar na drie opeenvolgende jaren van droogte, heeft het bedrijf de doelen moeten bijstellen.

Boeren in de regio, die zwaar te lijden hebben onder de droogte, zien met lede ogen aan hoe vrachtwagens vol bronwater en frisdrank de fabriek verlaten. Coca Cola ontkent dat het excessief veel water onttrekt aan de bodem, maar dorpsbewoners en milieuactivisten zien dat anders. Zij houden geregeld luidruchtige demonstraties voor de fabriek.

Om de onrust tegen te gaan, is Coca Cola nu in samenwerking met de in Rajasthan bekende wateractivist Rajendra Singh, bezig om waterwinningsprojecten op te zetten die het grondwater moeten aanvullen. Singh zegt projecten om regenwater op te vangen te steunen, maar is er tegen dat mensen mineraalwater kopen. Ze hebben volgens hem het recht water in de omgeving te gebruiken en ze zouden het niet moeten kopen van “hebberige multinationals”.

In Plachimada in het zuiden van India, moest Coca Cola onlangs een frisdrankfabriek sluiten, nadat de Panchayat (de dorpsraad), de vergunning had ingetrokken. De dorpsraad deed dit na een uitspraak van het Hooggerechtshof in Kerala. Ook in Plachimada droogden de waterbronnen op. Volgens het gerechtshof was de frisdrankfabrikant wel eigenaar van het fabrieksterrein, maar betekende dat niet automatisch dat er ook grondwater gewonnen mocht worden, omdat daarmee de publieke belangen geschaad werden. “Lucht, water en bossen zijn van zo groot belang voor alle mensen, dat ze geen privé-eigendom mogen worden,” stelde het hooggerechtshof.

Uit een onderzoek dat de Centrale Raad voor Grondwater (CGWB) in India nu heeft uitgevoerd in Kaladera, blijkt dat het heel goed mogelijk is dat de waterwinningsactiviteiten van Coca Cola ook hier invloed hebben op de stand van het grondwater. De afgelopen tien jaar daalde de grondwaterstand tot 38,1 meter. Volgens de CGWB is het gevolg daarvan dat de meeste bronnen in de regio opdrogen. De raad schat dat de fabriek ongeveer 20.000 kubieke meter water per maand oppompt.

Wateractivisten in India stellen de frisdrankfabrikanten veel meer grondwater oppompen dan officieel is toegestaan. Ze krijgen echter eenvoudig steun van de lokale overheid, vanwege de investeringen. “De meeste van de negentig fabrieken die Coca Cola en concurrent Pepsi in India hebben, zouden in de problemen komen als de regels strikt gehandhaafd werden,” zegt wateractivist Afsar Jafri.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.