Doden en gewonden bij aanslag op Belgische soldaten in Kaboel

Vanmorgen rond 8.30 uur plaatselijke tijd werd een bomauto tot ontploffing gebracht bij de ingang van Kabul International Airport (KAIA). De militaire basis aan de luchthaven wordt bewaakt door 287 Belgische militairen in het kader van de ISAF, de internationale troepenmacht onder leiding van de Navo. Er is nog geen duidelijkheid over het aantal slachtoffers.
  • Pajhwok Afghan News Chaos na de zelfmoordaanslag in Kaboel Pajhwok Afghan News
Bij de aanslag werden twee burgers gedood en vielen zes gewonden volgens ooggetuigen. KAIA ligt ten oosten van Kaboel en wordt zowel gebruikt voor militaire als civiele luchtvaart. Het is bijlange niet de eerste aanslag op het vliegveld.
Dr. Abdul Kabir Amiri vertelde Pajhwok Afghan News dat twee van de vier gewonde burgers kort na de ontploffing overleden, na hun overbrenging naar het 400 Bed Hospital. Vier andere burgers werden naar het Wazir Akbar Khan ziekenhuis overgebracht. Hun toestand zou stabiel zijn.
Taliban woordvoerder Zabihullah Mujahid eiste de aanslag kort na de feiten op en zei dat de zelfmoordactie het werk was van Muhammadullah. Mujahid beweert dat de aanslag twee militaire voertuigen vernield had en 18 buitenlandse soldaten gedood had. Hij sprak niet over burgers die gewond of gedood werden bij de actie. Volgens hem werd gebruik gemaakt van een halve ton explosieven.
Een van de ooggetuigen, Nasir Ahmad, vertelde dat de aanvaller zijn explosieven tot ontplossing bracht vlakbij de Belgische soldaten, aan de oostelijke ingang tot KAIA. Volgens hem zag hij de lichamen van vijf Belgische soldaten en vier gewonde Afghaanse veiligheidsmensen. Een andere ooggetuige, Abdul Ghafoor, had het over een dozijn Afghaanse soldaten die gewond werden en drie Belgische militaire voertuigen die vernield werden bij de aanslag. [Het Belgisch ministerie van Defensie maakt melding van vier gewonde Belgen, waarvan een reeds werd geopereerd, terwijl de drie andere zeer lichtgewond zijn.]
Volgens niet-bevestigde zouden ook drie Amerikaanse soldaten gewond zijn bij de aanslag, die de vliegbewegingen op het vliegveld voor minder dan een uur verstoorde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.