Dodelijke bomaanslag op luxehotel in Pakistan

De stad Peshawar was alweer het toneel voor een bomaanslag. Doelwit was het hotel Pearl Continental. Onder de slachtoffers bevinden zich veel buitenlanders.
Dinsdag werd in Peshawar een bomaanslag gepleegd op een luxehotel volgens een reeds eerder beproefde formule. Gewapende mannen creëerden chaos en brachten een bomauto tot ontploffing. De aanslag beschadigde het vijfsterrenhotel fundamenteel. De politie meldt dat er 16 doden en 60 gewonden gevallen zijn. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich twee VN-medewerkers. De aanslag is nog niet opgeëist, maar er is weinig twijfel over dat de taliban erachter zitten. Die zijn belust op wraak door de militaire schoonmaakoperatie in de nabijgelegen Swatvallei.
Het Pakistaanse leger startte in april een grote campagne om de taliban, geconcentreerd in het noorden van het land, te stuiten. Het leger beweert al 1300 militanten omgebracht te hebben. In de rechtstreekse confrontaties moeten de taliban het onderspit delven. Daarom nemen ze hun toevlucht tot aanslagen. Het dodental van hun terreurcampagne loopt snel op de laatste weken.
Aanslag Lahore
Exact twee weken geleden gaven de taliban nog een krachtig signaal van hun ongenoegen. Een groep van vier gewapende mannen brachten een bomauto to ontploffing bij een politie – en inlichtingendienstenkantoor in Lahore. Hierbij kwamen 24 mensen om het leven en meer dan 100 raakten gewond. “Het was een reactie op de militaire operatie in de Swatvallei, waar onschuldige burgers werden gedood”, communiceerde Hakimullah Mehsud, een hoge talibancommandant, aan het presbureau Reuters.
De broodheren van de taliban
De plaats van de aanslag had een symbolische waarde. De chaos speelde zich af voor de militaire inlichtingendienst Inter-Services Intelligence (ISI). Die hield de taliban mee boven de doopvond in de jaren negentig. Nu de ideeën en methodes van de taliban ook heel wat Pakistaanse groepen aangezet hebben om zch tegen de Pakistaanse staat te keren, is een hevige strijd met hun voormalige broodheren uitgebroken.
Aanslagen Peshawar
Een dag na de aanslag in Lahore, daverde Peshawar op zijn grondvesten door twee dodlijke aanslagen. Twee bommen ontploften op een druk bezochte markt in het centrum, iets later blies een zelfmoordterrorist zich op vlakbij een militaire post in een buitenwijk van de stad.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.