“Democratie werkt niet tegen klimaatverandering”

James Hansen, toonaangevend klimaatwetenschapper van de NASA, vreest dat de democratie niet sterk genoeg is om de strijd tegen de klimaatverandering te voeren. In een interview met de Britse krant The Guardian roept hij op tot protest en demonstraties. Amper een maand geleden deed de baas van het klimaatpanel van de VN een gelijkaardige uitspraak.
Hansen is als hoofd van het Goddard Institute for Space Studies in New York  een toonaangevend klimaatwetenschapper en professor aan het Departement Aard- en Milieustudies van de Columbia University. In het interview legt hij uit dat de lobbying door grote bedrijven de strijd tegen de uitstoot van broeikasgassen onderuit haalt. “De eerste actie die mensen zouden moeten ondernemen is het democratische proces”, zegt hij. “Maar wat veel mensen frustreert, mezelf inclusief, is dat het democratische actie de verkiezingen wel beïnvloeden, maar dat we van de politici voornamelijk ‘greenwashing’ krijgen”.

Geld luider dan stemproces



“Het democratische proces draait om het principe ‘één man, één stem’, maar het lijkt erop dat geld luider spreekt dan stemmen. Ik ben dan ook niet verrast dat mensen gefrustreerd geraken. Ik denk dat vreedzaam protest nodig is, want we gerken in tijdsnood.”

Hansen voegt meteen de daad bij het woord: hij is zelf van plan om in Groot-Brittannië mee op te stappen in een manifestatie tegen de bouw van een nieuwe steenkoolcentrale. Een wereldwijd moratorium op nieuwe steenkoolcentrales is dringend nodig, vindt hij.

Ook over de klimaattop in Kopenhagen eind dit jaar, waar een vervolg op het Kyoto-protocol besproken zal worden, is Hansen niet optimistisch. “In Kopenhagen wil men verder gaan op de weg die in Kyoto ingeslagen is”, zegt hij. “Een cap-and-trade systeem waarin landen hun uitstoot kunnen afkopen en waarin voldoende achterpoortjes voorzien zijn. Zo’n systeem zal gegarandeerd mislukken om de uitstoot voldoende te verminderen. Ze praten over doelstellingen die wel indrukwekkend klinken maar als je ziet wat er daadwerkelijk gedaan wordt, zijn die verre van voldoende om de doelstellingen te bereiken. Ik kan me dus inbeelden dat mensen gefrustreerd geraken. Er is veel meer nodig dan dat”

De Boer


Hansen is niet de enige die vindt dat er meer protest nodig is om  politici wakker te schudden. Vorige maand liet Yvo de Boer, grote baas van het klimaatpanel van de Verenigde Naties, een gelijkaardig geluid horen. “Er ontbreekt een sterke druk vanuit de publieke opinie”, zei de Boer in een interview met het Nederlandse magazine Milieudefensie.
Op de klimaattop in het Poolse Poznan vorig jaar beschuldigde hij de niet-gouvernementele organisaties naar eigen zeggen van bureaucratisering. “Die lopen daar allemaal rond met dassen om en zitten te vergaderen. In plaats van dat ze, bij wijze van spreken, stenen door de ruiten aan het gooien zijn.” De Boer vindt dat de milieubeweging veel harder campagne moet voeren in aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen. “Gewoon ouderwets de barricaden op! Ik vind dat aan de politiek onvoldoende duidelijk wordt gemaakt hoe serieus mensen dit nemen”. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.