Democraten zwichten voor Turkse 'chantage' in Armeense kwestie

Onder druk van Turkije en het Witte Huis zien de Amerikaanse Democraten in het Huis van Afgevaardigden waarschijnlijk af van een veroordeling Armeense kwestie als ‘genocide’. Turkije riep zijn ambassadeur terug uit de VS en dreigde de steun voor de Irakoorlog in te trekken indien de resolutie zou worden gestemd.
Gisteren nog zeiden verschillende hooggeplaatste Democraten dat de symbolische resolutie zo goed als dood was. Nancy Pelosi, de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden en grote voorvechtster van de resolutie, kondigde aan dat ze haar voornemen opnieuw zou evalueren. De voorbije week hebben heel Democraten hun steun voor de resolutie ingetrokken.  
Verwacht wordt dat Pelosi de stemming zal uitstellen tot volgend jaar. Dat zou een grote overwinning zijn voor Turkije, dat zijn ambassadeur had teruggeroepen nadat de Commissie Buitenlandse Zaken de resolutie had aangenomen. 
De Verenigde Staten hebben de Turkse steun broodnodig voor de oorlog in Irak. Zeventig procent van alle luchtvrachtverkeer naar Irak en bijna een derde van de brandstofvoorziening voor de troepen passeren via Turkije. En toen Frankrijk vorig jaar een gelijkaardige resolutie goedkeurde, verbrak Turkije meteen alle militaire banden. In de voorbije dagen liet Turkije uitschijnen dat het deze keer precies hetzelfde zou doen. 
Ook de mogelijke inzet van Turkse troepen tegen Koerdische verzetstrijders in het noorden van Irak maakt de VS zenuwachtig. Het Turkse parlement keurde het voorstel deze week goed met een overweldigende meerderheid van 507 tegen 19. Het Turkse parlement stoort er zich al langer aan dat er niet harder wordt opgetreden tegen de basissen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK in Irak. De grote steun voor het voorstel kan te maken hebben met het Turkse ongenoegen over de Armeense resolutie. 
Iraaks Koerdistan is tot nog toe een relatief stabiele regio, waar weinig Amerikaanse troepen ingezet moeten worden. Turkse inmenging zou de hele regio in lichterlaaie kunnen zetten: een nachtmerrie voor het Amerikaanse leger, dat nu al de handen vol heeft in de rest van Irak. Gevreesd wordt bovendien dat de Koerdische peshmergastrijders binnen het Iraakse leger zich bij een grote Turkse aanval achter de PKK zouden kunnen scharen.  
Reden genoeg dus voor veel Democraten om hun standpunt te herzien. “We hebben in Irak elke bondgenoot broodnodig,” zei John Murtha, een van de democraten die zijn steun voor de resolutie heeft ingetrokken. “We hebben momenteel 160.000 troepen in Irak. Dit is gewoon veel te belangrijk. Punt.” 
De ongeveer 1,5 miljoen Amerikanen van Armeense afkomst hopen dat de resolutie er toch nog komt. “Ik hoop echt dat geen enkele afgevaardigde zich laat ontmoedigen over zo’n belangrijke stemming, enkel en alleen door de druk van een buitenlandse regering,” zegt Bryan Ardouny van Armeense Vereniging. “De Turkse regering en hun miljoenenlobby chanteren het Congres en de regering van de Verenigde Staten. We moeten ons daartegen verzetten en eisen dat Turkije onmiddellijk haar campagne van misleidende informatie en bedreigingen stopzet.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.