Davos geeft nieuwe stimulans aan Doha-ontwikkelingsronde

Informele besprekingen tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos hebben een nieuwe impuls gegeven aan de Doha-ontwikkelingsronde. Volgens de Indiase minister van Handel Kamal Nath, is de weg vrijgemaakt voor succes tijdens zesde ministersconferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WHO), die in december in Hong Kong wordt gehouden.


De WHO begon in 2000 met onderhandelingen over de vrijmaking van de agrarische handel. Eind 2001 werd het thema opgenomen in de algemene onderhandelingsronde over de verdere liberalisering van de wereldhandel die de lidstaten van de WHO toen in Doha (Katar) lanceerden.

De Doha-ronde wordt echter geplaagd door een reeks vertragingen, die vooral te wijten zijn aan conflicten tussen arme en rijke landen over de agrarische handel. Op 31 juli vorig jaar bereikten de 148 WHO-lidstaten uiteindelijk een raamovereenkomst over de ‘modaliteiten’, de randvoorwaarden en doelen voor verdere onderhandelingen. Sindsdien liggen de besprekingen vrijwel stil.

De ministers van Handel van 24 landen waren gisteren (zaterdag) na een informele bijeenkomst in Davos optimistisch over de voortgang van het proces. De belangrijkste Doha-kwesties die in Hong Kong op tafel komen, zullen besproken worden tijdens een nieuwe ministersbijeenkomst die in maart in Kenia wordt gehouden. De ministers willen dat de ontwerpteksten voor de overeenkomsten uiterlijk in augustus klaar zijn. Als er dan nog geen hoofdlijnen zijn vastgelegd, dan wordt het erg moeilijk om in december een overeenkomst te bereiken, zei Alfredo Chiaradía, de Argentijnse minister van Buitenlandse Handel.

Volgens Kamal Nath kan de bijeenkomst in Davos getypeerd worden als een politieke kickstart voor het proces. Ook andere prominente deelnemers aan het forum in Davos noemden de ontmoeting een succes. De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Celso Amorim sprak van een constructieve bijeenkomst. (JS)

Gustavo Capdevila

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.