Cubanen hebben weinig vertrouwen in uitbreiding van coöperaties

Cubanen kunnen nu coöperaties oprichten in andere sectoren dan de landbouw. Maar veel vertrouwen wekt het experiment niet.

  • IPS/Jorge Luis Banos De bouw is een van de sectoren waar de nieuwe regeling voor coöperaties zijn nut zou kunnen bewijzen. IPS/Jorge Luis Banos

“Eerst zien wat dit experiment oplevert. Als nadien blijkt dat het niet werkt, wat gebeurt er dan met het geld?”, “Er zijn nog veel zaken onduidelijk.”, “Zeker niet, ik werk liever alleen.” Het zijn maar enkele van de uitspraken van Cubanen over de uitbreiding van het coöperatieve systeem.

Transport en bouwsector

Tot nog toe konden coöperaties alleen in de landbouw. Sinds deze maand mogen er 230 coöperaties bijkomen in 47 verschillende sectoren, onder meer transport, bouwsector, boekhouding, informatica en huishouddiensten.

Het is een experiment, zegt de regering. Voor de definitieve uitbreiding van het coöperatiesysteem is een grondwetswijziging mogelijk.

In eerste instantie worden coöperaties van minstens drie natuurlijke personen mogelijk. Na een jaar wordt het wellicht ook mogelijk dat twee of meer coöperaties zelf een coöperatie gaan vormen.

Massaal overheidsbanen schrappen

Drie jaar geleden kondigde de Cubaanse regering aan dat ze massaal overheidsbanen ging schrappen, naar schatting meer dan een miljoen banen gespreid over vijf jaar, en de wetgeving voor zelfstandige arbeid zou versoepelen. Nu zijn 181 zelfstandige activiteiten toegestaan. De versoepeling van de coöperaties is een volgende stap in deze economische hervorming.

Volgens architect Mario Coyula moeten grote bouwbedrijven van de staat blijven voor de zware infrastructuurwerken zoals havens, wegen en spoorwegen. Alle andere bouwbedrijven zouden tot coöperaties moeten worden omgevormd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.