Corrupte professoren opgepakt in Kroatië

De politie van Zagreb verrichte donderdag huiszoekingen op verschillende faculteiten van de lokale universiteit. Studenten, professoren en universiteitsmedewerkers werden meegenomen voor verhoor. Kroatië probeert met het oog op een toetreding tot de EU corruptie te bestrijden
Donderdag viel de politie en USKOK (het Kroatische anti-corruptie-agentschap) binnen in de faculteiten Economie, Ingenieurswetenschappen en Transport van de universiteit van Zagreb. De inval kaderde in het “Indeks”-onderzoek tegen fraude in het hoger onderwijs.
De politie nam 21 professoren, drie assistenten en vier universitaire medewerkers mee voor verhoor. De betrokkenheid van zestig andere studenten en faculteitsmedewerkers wordt nog onderzocht. Vrijdagmiddag maakte een woordvoerder van de politie bekend dat er op dat moment 73 arrestatiebevelen waren uitgevaardigd.
De hulpdecaan van de faculteit Economie Desa Mlikotin-Tomic werd ook naar het politiebureau afgevoerd. Dat zorgt voor de nodige beroering: zij leidt immers het parlementaire comité opgericht tegen belangvermenging en corruptie.
Decaan van de faculteit Economie Darko Tipuric verklaarde: “ik heb verhalen gehoord dat examens gekocht en verkocht worden in Kroatië, maar daar is geen bewijs voor”. De rector van de Universiteit van Zagreb Aleksa Bjelis zei tegen het dagblad Jutarnji List dat hij niet op de feiten wil vooruitlopen. Mocht het vermoeden van corruptie toch bevestigd worden dan zullen de getroffen faculteiten gereorganiseerd of gesloten worden.

Grotere campagne


Corruptie is diep ingebed in het Kroatische hoger onderwijs. Het omkopen van professoren voor hogere examencijfers is een courante praktijk. De prijzen zouden variëren tussen de 400 en 2000 euro, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het vak en de hoogte van het aangeschafte cijfer. Voor een plaats op een prestigieuze universiteit wordt al snel 9000 euro neergeteld, zegt Dinko Cvitan, hoofd van USKOK.
Een onderzoek van het Anti Corruption Student Network in Southern Europe toont aan dat 35,1% van de Kroatische studenten gelooft dat de officiële toelating aan de universiteiten niet volgens de regels verloopt. Slechts 1,5% van de studenten geeft toe ooit een professor omgekocht te hebben.
De Kroatische eerste minister Ivo Sanader maakte vrijdag duidelijk dat het INDEKS-onderzoek deel uit maakt van een veel grotere campagne tegen corruptie. Die campagne moet Kroatië klaar maken voor het lidmaatschap van de EU eind 2009. De wijdverspreide corruptie in Kroatië wordt als een struikelblok voor dat lidmaatschap beschouwd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.