Congolese journalist al twaalf dagen gevangen

Nsimba Embete Ponte, de redacteur van het Congolese tijdschrift L’Interprète wordt al twaalf dagen gevangen gehouden door de nationale inlichtingendienst ANR in Kinshasa. De mediarechtenorganisaties Reporters Zonder Grenzen (RSF) en Journalistes en Danger (JED) vinden de zaak onrustwekkend.
De zaak Ponte is geen alleenstaand feit. Vorig jaar werden in het totaal tien journalisten opgepakt en 54 ondervraagd door veiligheidsdiensten. Bovendien is de zaak-Ponte vergelijkbaar met die van de Congolese journalist Bosanga Mbaka, van het blad Mabemga. Hij werd in december 2006 gearresteerd toen hij een rechtszaak coverde en bracht tien maanden door in de gevangenis. Hij werd vervolgd ‘wegens het stelen van militaire eigendommen’. RSF vermoedde dat de verslaggever werd vastgehouden wegens zijn naam, afkomst en eventuele sympathie voor oppositielid Bemba.
De Congelose organisatie JED bevestigt dat Ponte twaalf dagen geleden werd ontvoerd door gewapende mannen. Niemand weet wat de precieze aanleiding is. Er wordt verondersteld dat de artikels over de gezondheidstoestand van president Kabila, die Ponte vorige maand publiceerde, de reden is. Na de publicatie kloeg Ponte over dreigingen aan zijn adres.

Afgezonderd van de buitenwereld


Léonard Vincent van RSF zegt dat Pontes familie dagen moest zoeken vooraleer ze wisten waar hij verbleef. ‘Hij wordt gevangen gehouden in de gebouwen van het ANR in Kinshasa maar krijgt geen toegang tot de buitenwereld. Hij kan geen beroep doen op een dokter of advocaat. Bovendien werd hij gearresteerd zonder officiële inbeschuldigingstelling. Voor zover wij weten, gebeurt dit niet vaak en is er meestal wel een wettelijk kader. We weten bijzonder weinig over deze zaak en dat maakt het verontrustend’, stelt Vincent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.