Congo heeft geen gebouwen voor nieuwe provinciebesturen

Congo gaat de provincie Bandunu, vlakbij de hoofdstad Kinshasa, in drie delen splitsen. Maar slechts één van die delen beschikt over de infrastructuur om de toekomstige instellingen onderdak te bieden. Volgens de grondwet had de decentralisering van het land al een feit moeten zijn, maar Bandunu laat zien dat Congo er niet klaar voor is.
Volgens de nieuwe grondwet die de Democratische Republiek Congo in 2006 goedkeurde, moet het bestuur grondig gedecentraliseerd wordt. Het aantal provincies moet van 11 naar 26. Voor de provincie Bandundu, die ruim 5 miljoen inwoners telt, betekent dat een opdeling in drie stukken, die nu districten zijn: Kwango, Kwilu en Maï-Ndombe.
Maar zoals in de rest van het land zijn die districten zijn niet klaar voor de bestuurlijke promotie. Kenge bijvoorbeeld, dat de hoofdplaats van de provincie Kwango moet worden, “heeft geen enkel gebouw om de verschillende diensten en instellingen van de toekomstige provincie te huisvesten”, zegt Godefroid Pindi, directeur van de lokale radio Kimvuka na lutondo. De weinige gebouwen die er nog waren, zijn in 1997 vernietigd toen de troepen van Laurent-Désiré Kabila er slaags raakten met het leger van Mobutu.
Een beetje meer naar het noorden is Inongo, het toekomstige centrum van de provincie Maï-Ndombe, er niet veel beter aan toe. “Er zijn alleen maar oude gebouwen die de kolonisten achtergelaten hebben”, zegt Arsène Ngondo, ondervoorzitter van de civiele overheid van Bandundu. Hij heeft er net een inspectietocht op zitten en heeft alleen maar kunnen vaststellen dat de provinciale overheid de laatste jaren slechts enkele gebouwen heeft gezet, te weinig voor de staatsdiensten. “Dat brengt de decentralisering in het gedrang”, zegt hij.

Onvoldoende


Alleen Kwilu kan de opdeling aan. Deze provincie heeft het voordeel dat ze de huidige provinciehoofdplaats heeft, de havenstad Bandundu. “De gebouwen van de provincieraad, de directie van de politie, de ministeries van Landbouw en Onderwijs zijn er al”, zegt provinciaal gedeputeerde Léonie Ndundu. Maar dat volstaat niet om het proces in gang te zetten. “Het zal moeilijk zijn om de territoriale opdeling en de decentralisering meteen toe te passen.”
Volgens Hubert Tetika, provinciaal minister van Informatie en woordvoerder van de regering, gaat het om een omvangrijke operatie. Hij schat dat er per nieuwe provinciehoofdplaats een dertigtal gebouwen of andere infrastructuur nodig zijn. “Die moeten onder meer de provincieraden, ministeries, gouverneursdiensten en staatsdiensten huisvesten.” De uitvoering van de decentralisering kampt vooral met financieringsproblemen, zegt hij.
Daarom wordt voorrang gegeven aan Kwilu, de twee andere provinciehoofdplaatsen moeten wachten. Maar de drie jaar uitstel waarin de grondwet voorzag, zijn ondertussen voorbij: in 2009 had de decentralisering al een feit moeten zijn. Het ongeduld groeit. “Bij de bevolking is er een grote behoefte aan bruggen, gezondheidscentra, scholen…”, zegt priester Valère Mbukulu, hoogleraar aan Universiteit van Bandundu. Hij roept de provinciale regering op de middelen voor essentiële zaken in te zetten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.