Conflicten kosten Afrika 212 miljard euro

Tussen 1990 en 2005 hebben conflicten de Afrikaanse ontwikkeling ongeveer 212 miljard euro gekost, een bedrag dat overeenkomt met wat in dezelfde periode aan internationale hulp voor het continent is uitgegeven.
Dat blijkt uit het onderzoek ‘De miljarden die Afrika moest missen’ van Oxfam International, IANSA en Saferworld. Een oorlog, burgeroorlog of rebellie doet de Afrikaanse economie volgens de studie met gemiddeld 15 procent inkrimpen. Door de gewapende conflicten verliest het continent daardoor gemiddeld 12 miljard euro per jaar. In de periode 1990 tot 2005 vond er in 23 Afrikaanse landen een conflict plaats.
Het bedrag zou volstaan om de HIV/aids-crisis op te lossen of om tuberculose en malaria te bestrijden. Uit het onderzoek blijkt nog dat 95% van de Kalashnikovs die in de conflicten gebruikt worden van buiten Afrika komen.
‘Dit rapport beschrijft een serie vernietigende effecten van de slecht gereglementeerde internationale wapenhandel. Het wijst ook op de enorme omvang van het menselijke lijden dat erdoor wordt veroorzaakt’, zegt Joseph Dube, Afrikacoördinator bij IANSA.

Verdrag op wapenhandel


Oxfam, IANSA en andere ngo’s voeren campagne voor een Verdrag op de wapenhandel dat de overdrachten van wapens verbiedt indien deze kunnen gebruikt worden voor ernstige schendingen van de mensenrechten of de humanitaire rechten of als zij de ontwikkeling in gevaar kunnen brengen.
In 2006 stemden 153 staten voor een Verdrag op de wapenhandel, 24 staten onthielden zich en enkel de Verenigde Staten stemden tegen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.