Commissierapport benadrukt preventie in war on terror

De aanbevelingen van een gisteren (dinsdag) uitgebracht rapport van een commissie met Republikeinse en Democratische politici benadrukken economische ontwikkeling als strategie voor de war on terror. Het rapport lijkt opgesteld als heroriëntering van de bijna uitsluitend militaire aanpak van de huidige regering-Bush. Aanwezig bij de voorstelling van het rapport was senator Joseph Biden, die wordt getipt als minister van Buitenlandse Zaken als de Democratische presidentskandidaat John Kerry in november Bush verslaat. Ik hoop dat dit rapport het einde markeert van neerhalen van de internationale instellingen, zei Biden.

Bijna drie jaar na 9/11 schieten de VS nog altijd tekort in hun aanpak van zwakke, ineenstortende of ineengestorte staten die de nationale veiligheid van Amerika in toenemende mate bedreigen. Washington moet veel meer doen, zowel om te beletten dat landen ineenstorten als om hen - liefst samen met andere machten - te helpen zich te stabiliseren en er weer bovenop te komen. Dat stelt ‘On the Brink: Weak States and U.S. National Security’, een 76 pagina’s tellend rapport een bijna dertigkoppige commissie op vraag van het Centre for Global Development opstelde. Er werd meer dan negen maanden aan gewerkt.

Een van de commissievoorzitters is de voormalige Republikeinse Vertegenwoordiger John Edward Porter, een andere Stuart Eizenstat, die zowel onder de voormalige presidenten Bill Clinton als Jimmy Carter hoge economische posities bekleedde.

Landen als Bolivia, Indonesië, Nigeria en Kenia zijn een ‘slapende reus’, omdat ze zodanig verzwakt zijn dat hun instabiliteit het politieke en economische proces dreigt te laten ontsporen. In sommige gevallen zijn ze aantrekkelijk geworden voor de mogendheden - sommige bekend en andere onbekend - die de VS en andere ontwikkelde landen kwaad toewensen, zegt Nancy Birdsall. Als hoofd van het Centre for Global Development stelde zij de commissie samen.

Eizenstat noemde Afghanistan, Haïti en Somalië, volgens hem zwakke landen die de VS te lang links heeft laten liggen in haar buitenlandbeleid, waardoor we uiteindelijk militair moesten ingrijpen en aan dure nation-building moesten doen. De VS heeft een nieuwe strategie nodig die zwakke staten identificeert voor ze in elkaar storten, de uitdagingen aanpakt en op een duurzame manier alle middelen van ontwikkeling, diplomatie en politiek gebruikt om te slagen, zei hij.

Het rapport lijkt opgesteld om het debat over de beste strategie voor de war on terror te heroriënteren. Het geeft een resem aanbevelingen die verwijzen naar een gezond ontwikkelingsbeleid, het verbeteren van de Amerikaanse expertise over het snel stabiliseren en heropbouwen van landen, en het stimuleren van internationale samenwerking in vredeshandhaving en nation-building. Het stelt expliciet dat Washington zich niet langer kan veroorloven ad hoc en unilateraal te handelen, maar moet samenwerken met bijvoorbeeld de G8 van meest geïndustrialiseerde landen, de G20, en met instellingen als de Verenigde Naties en de Wereldbank.

Zonder bondgenoten, zonder vrienden, zonder de hulp die zij toevoegen, geloof ik niet dat de VS kunnen slagen, zei senator Biden. (ADR/PD)

Rapport
http://www.cgdev.org/Research/?Page=Commission%20on%20Weak%20States%20and%20US%20National%20Security

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.