Coalitie 'No patents on seeds' vraagt aanpassing octrooirecht EU

De internationale coalitie ‘No patents on seeds’ heeft een open brief geschreven aan het Europees Parlement en de Europese Commissie. Daarin vraagt de organisatie om het Europese octrooirecht te herzien, en de mogelijkheid om levende organismen te patenteren uit te sluiten. “Het huidige beleid heeft immers een negatieve impact op innovatie, boeren, consumenten en biodiversiteit.”

De coalitie ‘No patents on seeds’ werd in 2007 opgericht en bestaat uit een vijftigtal landbouworganisaties en een honderdtal ngo’s. Haar leden zijn vooral bezorgd over de toename van het aantal patenten op planten, zaden en dieren en de impact dat dit heeft op boeren, innovatie, consumenten en biodiversiteit.

“Door de Europese octrooiwet (EPO) die in 1999 werd aangepast, werden al 900 octrooien toegekend op dieren en 1800 op planten. Dit heeft een negatieve impact op innovatie, aangezien fokkers de geoctrooieerde zaken niet vrij mogen gebruiken voor verdere teelt. Daarenboven zorgt het voor marktconcentratie in de zaadsector, hogere kostenprijzen voor boeren, minder keuze voor consumenten en een verschraling van de agro-biodiversiteit”, klinkt het in de open brief.

Gevaar voor voedselvoorziening

“De huidige Europese octrooiwetgeving maakt boeren, kwekers, voedselproducenten en consumenten afhankelijk van dit systeem”, stelt ook BioForum, de Vlaamse ketenorganisatie van de biologische landbouw en voeding. “Een octrooi geeft immers eigendomsrecht en daarmee de macht om te bepalen wie er gebruik van mag maken en tegen welke prijs. Dominantie van enkele grote bedrijven is dan ook een logisch gevolg, en dat vormt dan weer een gevaar voor onze voedselvoorziening.”

De coalitie roept dan ook op om het octrooirecht in biotechnologie en plantenveredeling te herzien, en een duidelijke regelgeving te creëren die de mogelijkheid uitsluit om genetisch materiaal, planten, dieren en andere levende organismen te patenteren. “In principe komen levende organismen immers niet in aanmerking voor een octrooi, omdat het geen menselijke uitvindingen zijn. Het huidig wettelijk kader, dat desondanks toch tot octrooien op dieren en planten heeft geleid, schiet duidelijk tekort”, stelt BioForum nog.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.