Christenen vrezen sharia

De moslimleiders in Kenia vragen dat de sharia grondwettelijke erkenning krijgt naast de seculiere rechtspraak. Sommige christenen in Kenia vrezen dat de invoering van de islamitische wet tot Sudanese en Nigeriaanse toestanden zal leiden.


De roep om de sharia heeft een nieuw elan gekregen tijdens de Nationale Grondwetsconferentie, die werd afgesloten op 6 juni. De maandlange conferentie boog zich over een ontwerp van een nieuwe grondwet dat vorig jaar al werd opgesteld. Daarin staat een voorstel om de bestaande islamitische rechtspraak te erkennen en uit te breiden. De christenen - die in Kenia 70 procent van de bevolking uitmaken - zien dergelijke rechtbanken of Kadhis niet zitten. De moslimsleiders - die zes percent van de 31 miljoen Kenianen vertegenwoordigen - aanvaarden geen grondwet waarin de Kadhis niet verankerd zijn.

Op het lokale niveau bestaan er al islamitische rechtbanken, die oordelen over scheidingen, erfenissen en huwelijken. Maar de moslims willen die nu ook nationale bevoegdheden geven en op hetzelfde niveau tillen als de seculiere rechtbanken. De islamitische rechters moeten ook jurisdictie krijgen over commerciële en burgerlijke disputen.

De christenen vrezen dat Kenia, een land dat reeds lang een oase van rust is in een woelig gebied, zal scheuren langs religieuze breuklijnen. In buurland Soedan - Afrika’s grootste land - botsen christenen en moslims al sinds 1955. Meer dan twee miljoen mensen, vooral christelijke burgers in het zuiden, zijn gedood sinds de jongste oorlog uitbrak in 1983. De Kenianen zijn niet vergeten hoe dat begon, namelijk met de invoering van de sharia door president Gaafar Nimeiri. De sharia dreigt ook Nigeria - Afrika’s volkrijkste land - te verscheuren in twee gelijke helften. Twaalf van de 36 Nigeriaanse staten namen de islamitische wetten intussen over.

In Kenia leven christenen en moslims al jaren in vrede, met uitzondering van een confrontatie drie jaar geleden in Nairobi plaatsvond en waarbij een moskee een twee kerken in vlammen opgingen.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.