'Chinezen nog nooit een hond zien eten'

‘Chinezen hebben de knowhow die wij missen. Bovendien zijn ze goed opgevoed. Ze hebben discipline en ze hebben nog nooit een vrouw in ons dorp verkracht.’ Ferisbertu veegt alle clichés over Chinezen in Angola van tafel. ‘Ik heb ze nog nooit een hond zien eten én het zijn goede elementen’, blijft hij maar herhalen.
  • Stefaan Anrys Ferisbertu Casinda Stefaan Anrys
Terwijl Chinese arbeiders tijdens hun lunchpauze op suikerriet zitten kauwen in Ferisbertu’s dorp, kijken kinderen en moeders toe. De weg die deze mannen en hun collega’s bij andere internationale aannemingsbedrijven – ook Europese en Zuid-Amerikaanse – moeten repareren, loopt van Luanda naar M’Banza Congo. Het is nu nog een zandweg die tijdens het regenseizoen verandert in een modderpoel.
Nieuwkomers als China hebben zich in Angola een markt veroverd in bijvoorbeeld openbare werken, wegen, spoorlijnen en overheidsgebouwen. 
China krijgt olie in ruil voor zijn private investeringen en zijn gulle kredietlijn (4,5 miljard) waarmee – helaas- vooral eigen bedrijven en werknemers aan het werk worden gezet.
De regering legt wel quota op voor ‘angolisering’ van de economie en behandelt handelspartners soms heel hooghartig. Het voordeel van die fierheid, of noem het “arrogantie” van de Angolese regeringsleiders – en van hun geldzucht – is dat ze voor de vetste contracten gaan (want die leveren het meeste commissie op) maar daarbij vooral geen landen of partners uitgesproken bevoordelen.
China heeft al enkele malen het deksel op de neus gekregen en evengoed wordt bijvoorbeeld met Amerikanen of Israëli’s gewerkt. Niet evident, want Amerika is op zijn zachtst gezegd niet altijd dikke vrienden geweest met de ooit ‘marxistische’ regeringspartij MPLA.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.