Chinese toeristen overspoelen Azië

Het toerisme in Azië en de regio van de Stille Oceaan bloeit, dankzij een snel groeiend aantal Chinese toeristen. Als de trend zich doorzet, komen de meeste vakantiegangers in Thailand tegen 2006 uit China. De toeristische industrie richt zich steeds minder op de klassieke westerse voorkeuren en meer op oriëntaalse: hotels serveren steeds vaker congee (een Chinese rijstschotel) als ontbijt.

Fenomenaal, zo noemde John Koldowski van de Pacific Asia Travel Association (PATA) in Bangkok de toename van het toerisme in Azië en de regio van de Stille Oceaan. Uit een studie van PATA blijkt dat het aantal toeristen tussen januari en oktober met bijna 30 procent groeide ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er waren 171,3 miljoen aankomsten, ten opzichte van 134 miljoen in 2003. Daarmee blijkt de angst voor een terugval in het aantal toeristen als gevolg van terrorisme en de vogelgriepepidemie in Thailand, ongegrond.

Opmerkelijk is dat veel toeristen uit China komen. Dit jaar brachten zij al 15,7 miljoen bezoeken aan de regio, veel meer dan de ruim negen miljoen in 2003 en de 8,3 miljoen in 2002. De Chinezen trekken vaker dan vorige jaren naar de Malediven, Nepal, Hongkong, Japan, Indonesië, de Filipijnen, Singapore, Thailand, Vietnam, Australië en Nieuw-Zeeland. Als de huidige trend zich doorzet, zullen zowel Thailand als Australië tegen 2006 meer dan een miljoen bezoeken uit China krijgen, en Hongkong meer dan vijf miljoen. In Thailand zouden Chinezen dan de grootste groep bezoekers zijn, vóór de Britten. Volgens Koldowski is Chinese markt de toeristische sector in Azië aan het herdefiniëren. Er komt ander voedsel op tafel in de hotels en de kamers worden ingericht naar Chinese wens: met de bedden vlakbij het raam maar niet gericht naar de oceaan.

Tekenend is dat er deze zomer alleen al naar Thailand wekelijks 88 vluchten vertrokken uit 23 verschillende Chinese steden. Dat is ongelooflijk veel in vergelijking met de minieme aantallen tien jaar geleden, zegt Imtiaz Muqbil, hoofdredacteur van de toeristische nieuwssite Travel Impact Newswire.

Volgens Muqbil maken Chinese toeristen zich minder druk over terrorisme dan toeristen uit Europa en Noord-Amerika. De enige tijdelijke dip in de Chinese reislust kwam toen de regio vorig jaar kampte met een opstoot van het SARS-virus, dat zich over meer dan twintig landen verspreidde en bijna 800 levens eiste. Dit jaar stierven in Thailand en Vietnam dertig mensen aan het eveneens dodelijke vogelgriepvirus, maar dat heeft de Chinese vakantiegangers niet ontmoedigd.

Ook het profiel van de Chinese toerist is aan het wijzigen. Vijf jaar geleden kwamen de meeste Chinezen met spotgoedkope georganiseerde rondreizen. De sector haalde zijn winst uit commissies op souvenirs die de vakantiegangers min of meer verplicht aankochten. Maar volgens Muqbil gaf een Chinese toerist in Thailand vorig jaar dagelijks gemiddeld 3.732 baht (72 euro) uit. Dat is meer dan de 3.261 baht (63 euro) die de gemiddelde Europese vakantieganger opdiepte. Dat laat zien dat de Chinezen bereid zijn veel geld uit te geven, zegt hij. (ADR/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.